Kijkwijzer voor alle media

Staatsecretaris Sander Dekker wil kijken of de Kijkwijzer gemoderniseerd kan worden. Dat heeft hij vorige week toegezegd naar aanleiding van een ingediende motie van het CDA. Tweede Kamer lid Pieter Heerma vindt dat de Kijkwijzer voortaan voor alle media moet gelden, dus ook voor online platformen en buitenlandse zenders die zich op Nederland richten.

De Kijkwijzer, een waarschuwingssysteem voor ouders, is zo’ n vijftien jaar geleden in het leven geroepen. Heerma vindt het systeem achterhaald. Kinderen kijken inmiddels al lang niet meer alleen televisie maar zien ook veel via andere, online mediaplatformen. Uit recent onderzoek van de Ofcom, de Engelse telecomwaakhond, is gebleken dat ouders zich vooral zorgen maken  over de bescherming van hun kinderen op die nieuwe platformen. Heerma wil dat de Nederlandse classificatiewetgeving vernieuwd wordt naar Noors voorbeeld. Sinds kort vallen nieuwe mediadiensten zoals video on demand in Noorwegen ook onder de classificatiewetgeving.

Met de Kijkwijzer, uitgevoerd door het NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media), is slechts de classificatie van TV zenders met een Nederlandse licentie wettelijk geregeld.  Het aanbod van de Publieke Omroep, inclusief het online aanbod, valt automatisch onder de Kijkwijzer. Verder hebben enkele commerciële en buitenlandse zenders als HBO, Netflix, RTL en SBS zich op vrijwillige basis aangesloten.

Dekker is bereid te kijken naar een update, maar wil eerst de herziening van de Europese richtlijn voor Audiovisuele Diensten afwachten waar de Europese Commissie momenteel aan werkt. Bescherming van minderjarigen is daarin een belangrijk onderdeel. De staatssecretaris verwacht in deze herziening een rol te kunnen spelen omdat Nederland voorzitter van de EU is in de eerste helft van 2016.

NICAM werkt momenteel wel aan een toepassing voor user generated content.  Naar aanleiding van een verzoek vanuit de Veilig Internet Coalitie (een groep bedrijven samengesteld door de Europese Commissie, waaronder Google, Apple en Microsoft) en vanuit de Kinderombudsman, is de online tool You Rate It ontwikkeld. Hiermee kunnen You Tubers en Facebookers hun internetfilmpjes eenvoudig zelf classificeren. De ratings kunnen vervolgens gedeeld en per land aangepast worden. Dit voorjaar wordt de pilot geëvalueerd.

Bron: Hollanf