Winnaars IDFA 2015

Op woensdag 25 november zijn in de Rabozaal van de Melkweg in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma’s. Voor het eerst werden er per competitie twee prijzen uitgereikt: een prijs voor de beste film en een speciale juryprijs. Don Juan van Jerzy Sladkowski won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary en Ukrainian Sheriffs van Roman Bondarchuk won de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary.
De prijs voor de beste Nederlandse documentaire ging naar Ester Gould voor A Strange Love Affair with Ego. A family Affair van Tom Fassaert, waarmee het festival opende, ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary.

VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
Jerzy Sladkowski won de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 12.500) voor Don Juan (Zweden /Finland). De film is een portret van de 22-jarige Oleg en de pogingen van zijn moeder Marina om hem uit zijn lethargie te bevrijden.

Daarnaast reikte de jury de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary (€ 2.500) uit aan Ukrainian Sheriffs (Oekraïne/Letland/Duitsland) van Roman Bondarchuk. De documentaire, die tot stand kwam met steun van het IDFA Bertha Fund en in 2014 een project was in de IDFAcademy Summer School, is een tragikomisch portret van een sheriffsduo in een afgelegen Oekraïens dorp waar naast allerhande situaties ook de politieke ontwikkelingen de orde dreigen te verstoren.

NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
Andreas Koefoed won de IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 10.000) voor At Home in the World(Denemarken).

Samir Mehanovic won de IDFA Special Jury Award for Mid-Length Documentary (€ 2.500) voor The Fog of Srebrenica (Schotland/ Bosnië-Herzegovina).

IDFA Award for First Appearance
De IDFA Award for First Appearance ( € 7.500) werd uitgereikt aan Salome Machaidze, Tamuna Karumidze en David Meskhi voor When the Earth Seems to Be Light (Georgië / Duitsland).

De Special Jury Award for First Appearance (€ 2.500), ter nagedachtenis aan Peter Wintonick, ging naar Roundabout in My Head (Algerije/Frankrijk/Libanon/Qatar) van Hassen Ferhani.
Roundabout in My Head kwam mede tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund.

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
De IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 5.000) ging naar Drawing Room (Nederland) van Jan Rothuizen en Sara Kolster.

Ant Hampton ontving de IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award (€ 2.500) voor Someone Else (België).

Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary
De Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary (€ 7.500) ging naar A Strange Love Affair with Ego van Ester Gould.

Tom Fassaert ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary (€ 2.500) voor A Family Affair.

ARRI IDFA Award for Student Competition
De ARRI IDFA Award for Best Student Documentary (€ 5.000) ging naar My Aleppo (VS) van Melissa Langer.

The Mute’s House (Israël) van Tamar Kay won de IDFA Special Jury Award for Student Documentary. De prijs is de Amira camera, die ARRI beschikbaar stelt voor de volgende productie van de winnaar.

IDFA Award for Best Children’s Documentary
De IDFA Award for Best Children’s Documentary (€ 2.500), die voor het eerst bij IDFA werd uitgereikt, ging naar Ninnoc (Nederland) van Niki Padidar.

De jury besloot ook een eervolle vermelding te geven aan Victor Kossakovsky voor Varicella Noorwegen/Denemarken/Zweden/Rusland).
Varicella was in 2014 een project van het IDFA Forum.

IDFA DOC U Award
IDFA DOC U Award for the youth jury’s favorite film (€ 2.500) ging naar Sonita (Iran) van Rokhsareh Ghaem Maghami. Sonita kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund.

Overige awards
De Oxfam Global Justice Award (€ 2.500) uitgereikt aan Pablo Iraburu en Migueltxo Molina voor Walls (Spanje).

Tot slot werd de Alliance of Women Film Journalists’ EDA Award for Best Female-Directed Documentary uitgereikt aan Motley’s Law (Denemarken) van Nicole Nielsen Horanyi. Motley’s Law was een project van het IDFA Forum in 2013.
A Strange Love Affair with Ego van Ester Gould ontving van deze jury een eervolle vermelding.

Bron: IDFA