Nederlandse filmmakers vorderen staat vanwege piraterij

Een groep Nederlandse producenten en distributeurs stapt naar de rechter om de staat aansprakelijk te stellen voor de schade die de filmsector lijdt door illegaal downloaden. Het gaat om negen producenten die zich hebben aangesloten bij de Vereniging van Professionele Speelfilmondernemers (VPSO) en een aantal onafhankelijke distributeurs, zo maak de VPSO donderdag bekend.

De groep rechthebbenden vindt dat de overheid te laks is met het aanpakken van illegaal downloaden. Het niet-legaal kijken van films kost de Nederlandse filmsector elk jaar honderden miljoenen euro’s, stellen zij.

De overheid voert op dit moment gesprekken met vertegenwoordigers van de filmsector. Maar de VPSO en de distributeurs hebben geen fiducie dat dit op korte termijn tot de gewenste resultaten leidt.

Gedoogd
Illegaal downloaden werd in Nederland officieel gedoogd. Dit werd gecompenseerd door een zogenoemde thuiskopieheffing die inbegrepen zit bij de prijs van apparaten die kunnen worden gebruikt om muziek en films te downloaden en bekijken.

Deze regeling dateert nog uit de jaren zeventig. Het Europese Hof van Justitie tikte Nederland hierover in april 2014 echter op de vingers. Sindsdien kent Nederland officieel een downloadverbod. Maar de makers die naar de rechter stappen, vinden dat de overheid hier niet genoeg werk van maakt.

Duitsland
Cijfers uit bijvoorbeeld Duitsland, waar piraterij wel hard wordt aangepakt, tonen aan dat de filmindustrie daar verhoudingsgewijs minder inkomsten misloopt.

Hier sluiten providers sites die illegaal films en series aanbieden af en krijgen illegale downloaders vaak schadeclaims in de bus. De inkomsten uit dvd-verkoop en VOD zijn hier zelfs weer gestegen, stellen de aanklagers.

De VPSO is één van de twee vakorganisaties voor filmproducenten in Nederland. De VPSO scheidde zich anderhalve maand geleden af van de FPN, de Filmproducenten Nederland, omdat een groep makers het niet eens was over de bestrijding van de piraterij.

Eerder kondigde distributeur Dutch FilmWorks al aan individuele Nederlandse Popcorn Time-gebruikers te gaan aanpakken.

Bron: Nu.nl