Speciale TV app voor mensen met een visuele beperking

Tv-primeur van ‘Watson’ voor Blind Naar De Top Speciale app ‘vertelt’ mensen met een visuele beperking wat te zien is op tv.

Na een succesvolle introductie van de Watson app voor gebruik in de bioscoop, komen er vanaf nu ook tv-programma’s die beter te volgen zijn voor de 350.000 blinde en slechtziende mensen in ons land. De gratis app maakt slim gebruik van zogeheten ‘audiodescriptie’, een techniek waarbij een stem in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen beschrijft. RTL5’s Blind Naar De Top heeft de primeur op tv.

De werking van de Watson app is simpel: vooraf download de gebruiker het audiodescriptiebestand van het programma op z’n tablet of smartphone, om het tijdens het tv-kijken af te luisteren via z’n koptelefoon of oortjes. Voorloper in de audiodescriptie is Groot Brittannië, daar heeft de BBC via een apart kanaal vorig jaar ruim 8.000 uur aan televisie met deze techniek uitgezonden. En in Vlaanderen wordt jaarlijks 400 uur televisie van audiodescriptie voorzien. Bijzonder in ons land is, dat er geen apart kanaal nodig is: met de Watson app luistert de gebruiker individueel naar de audiodescriptie op z’n smartphone.

Het RTL5-programma Blind Naar De Top heeft de primeur van de Watson app. In drie afleveringen op 11, 18 en 25 november is te zien hoe zes jonge mensen met een visuele beperking de Kilimanjaro beklimmen. Samen met Lieke van Lexmond, Dennis Weening en professioneel bergbeklimmer Wilco van Rooijen laten ze zien dat blind of slechtziend zijn geen barrière hoeft te vormen om een flinke uitdaging aan te gaan. NPO 3 zendt vervolgens op 14 november de film Oorlogswinter uit met audiodescriptie en van 26 november t/m 21 januari de dramaserie Tessa op NPO 1. In 2016 volgen nog zes telefilms. De populaire RTL serie Divorce is vanaf het voorjaar 2016 ook met audiodescriptie te volgen.

Sinds september van dit jaar zijn ook vrijwel alle nieuwe Nederlandstalige bioscoopfilms te volgen met audiodescriptie via de Watson app. Deze films zijn vervolgens ook met de app te volgen als zij op televisie worden vertoond of beschikbaar zijn op DVD of via video-on-demand.

De initiatiefnemers van de Watson app zijn Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus. Zij droegen samen de investering voor de ontwikkeling van deze gratis app. Ook het Nederlands Filmfonds ondersteunt dit initiatief, onder andere door producenten van door het fonds ondersteunde films actief te wijzen op de mogelijkheden om hun films van audiodescriptie en of ondertiteling te voorzien.

Blind Naar De Top, vanaf woensdag 11 november om half tien bij RTL 5.
Elke zondagavond om 19.00 uur en maandagavond 22:30 de herhaling.
Download hier de app voor Apple en hier voor Android.

Bron: Vereniging Bartiméus Sonneheerdt