Documentaire over laatste film River Phoenix en George Sluizer

‘Dark Blood’, de laatste film van de Amerikaanse acteur River Phoenix en de Nederlandse regisseur George Sluizer, werd nooit uitgebracht in de bioscopen. Het verhaal over de dood van Phoenix en de daaropvolgende intriges en rechtszaken rond de film – een van de meeste bizarre in de filmindustrie – wordt nu verteld in de documentaire ‘Never Give Up’, die sound designer en Sluizers medewerker Harold Jalving in de zomer van 2016 wil uitbrengen.

De familie van de vorig jaar overleden regisseur Sluizer en de toenmalige cast en crew van de film hebben hun medewerking toegezegd aan de documentaire. Onder andere hoofdrolspeler Jonathan Pryce, bekend van zijn rollen in ‘Game of Thrones’, ‘Brazil’, ‘Evita’ en van gouverneur in ‘Pirates of the Caribbean’. De documentaire volgt de lange strijd van Sluizer en zijn familie voor het uitbrengen van de film en tevens de zoektocht van cameraman Ed Lachman naar de ontbrekende laatste filmbeelden van River Phoenix.

Sluizer, bekend geworden met de films ‘Spoorloos’ (Joanna ter Steege, Bernard-Pierre Donnadieu) en de Amerikaanse remake ‘The Vanishing’, (Sandra Bullock, Jeff Bridges, Kiefer Sutherland, Nancy Travis), had in 1993 ongeveer 80 procent van de opnamen voor ‘Dark Blood’ voltooid, toen zijn hoofdrolspeler River Phoenix bezweek aan een overdosis drugs.

De opnamen werden stilgelegd, de verzekeringsmaatschappij werd eigenaar van het ruwe materiaal en startte zelfs een rechtszaak wegens contractbreuk tegen de familie van Phoenix. Toen de verzekeringsmaatschappij de filmopnamen in 1999 wilde vernietigen, wist Sluizer de banden te redden met behulp van ,,een professioneel persoon die sloten kan open maken,” vertelde Sluizer. In 2012 slaagde hij erin de film af te maken. De wereldpremière op het Nederlands Film Festival van Utrecht werd een succes, evenals vertoningen op internationale filmfestivals in Berlijn, Miami, Sao Paulo en Moskou, maar vanwege de juridische problemen werd de film nooit uitgebracht in de bioscopen.Sluizer overleed in 2014 op 82-jarige leeftijd. Zijn laatste wens was dat de film alsnog uitgebracht zou worden. ,,De missie van de documentaire is dan ook tweeledig,” vertelt initiatiefnemer Jalving. ,,We willen het bijzondere verhaal rondom ‘Dark Blood’ vertellen en de film gereleased krijgen.” Hoewel er een oplossing nabij lijkt in de juridische strijd rond de commerciële rechten van de film, bestaat de kans dat het nog steeds niet zover is als de documentaire uitkomt. Voor de documentaire reizen Jalving en zijn crew de hele wereld over en bezoeken Amsterdam, London, Parijs, New York, Los Angeles en ‘Dark Bloods’ filmlocatie: de woestijn in Utah. Jalving is op Indiegogogo.com een fondswervingsactie begonnen om de benodigde 180.000 dollar voor de documentaire bij elkaar te krijgen.

De crowfundings pagina voor ‘Never Give Up’ – George Sluizer’s Battle for ‘Dark Blood’ is te vinden op Indiegogo.

Bron: Harold Jalving