Castingdirector Margarete van Dam overleden

Margarete van Dam is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. Zij was tussen 1970 en 2003 verantwoordelijk voor de casting van talloze beroemde Nederlandse series en films, zoals Zeg ‘ns Aaa, Medisch Centrum West, Spijkerhoek en De Schippers van de Kameleon. Dat heeft haar zoon maandag gemeld.

Van Dam werd geboren in Duitsland en kreeg in de jaren vijftig een baan in Berlijn bij een groot Amerikaans managementbureau. In deze hoedanigheid ontmoette zij alle grote sterren van die tijd en leerde zij de Nederlandse fotograaf Bob van Dam kennen, die als journalist een persbureau had dat onder meer voor Kippa en het ANP werkte. Voor hem verhuisde ze in 1961 naar Nederland.

Hier begon de Duitse in 1970 Management Margarete van Dam, het eerste grote castingbureau van Nederland. Zij was verantwoordelijk voor de acteurskeuze in hits als Zeg ‘ns Aaa, Medisch Centrum West, De Fabriek, Diamant en Spijkerhoek, series die in de jaren tachtig elke week miljoenen kijkers trokken. Ook koos ze de acteurs voor Nederlandse filmklassiekers als Grijpstra & De Gier, Kort Amerikaans en Ciske de Rat, waarin Danny de Munk zijn debuut maakte.

Internationale oorlogsfilm
Margarete van Dam stond aan de wieg van de carrières van mensen als Marc Klein Essink, Steven de Jong, Hans Cornelissen, Joep Sertons en Annemieke Verdoorn. Van de meeste van hen bleef ze ook lange tijd de manager. Daarnaast verzorgde ze eind jaren zeventig de Nederlandse cast van de internationale oorlogsfilm A Bridge too Far.
Ze vierde in 1995 in de Stadsschouwburg in Amsterdam met een groot feest haar 25-jarig jubileum als castingdirector. Haar laatste grote klus was de selectie van de tweeling die de hoofdrol speelde in de succesvolle familiefilm De Schippers van de Kameleon in 2003.

Alzheimer“
Margarete was als een moeder voor iedereen”, vertelt regisseur en acteur Steven de Jong. “Veel mensen van mijn generatie hebben alles aan haar te danken. Bij de eerste ontmoeting keek ze je aan en besloot ze of ze in je geloofde. Als dat zo was, en dat was vaak het geval, dan ging ze voor je door het vuur.”
Van Dam leed al bijna tien jaar aan alzheimer. Zij overleed zaterdag in het verpleeghuis in Rotterdam waar ze de laatste jaren woonde, aan de complicaties van een ongelukkige val twee weken eerder. Van Dam wordt donderdag in Rotterdam begraven.

Bron: RTL Boulevard/ANP