Ultrakorte animatiefilms geselecteerd

Na succesvolle eerdere edities zijn er vier nieuwe plannen voor ultrakorte animatiefilms geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal € 50.000. Bioscoopexploitant Pathé brengt de films vanaf de zomer van 2016 in roulatie.

De geselecteerde projecten zijn:

Sabaku
Regie: Marlies van der Wel
Scenario: Marlies van der Wel en Ruben Picavet
Productie: Halal (voorheen 100% Halal)
Logline: Wanneer Sabaku tijdens een trektocht de groep uit het oog verliest, probeert hij aansluiting te vinden bij verschillende kuddedieren. Dit gaat niet zonder slag of stoot en via een zware reis moet Sabaku er achter komen waar hij dan wel thuis hoort.

Golden Oldies
Regie en scenario: Daan Velsink
Productie: Frame Order Coöperatie U.A.
Logline: In de swingende jaren ’50 raken een stoere rock’n’roller en zijn danspartner in conflict met een opdringerige nozem en een haperende jukebox. Wanneer in het heetst van de strijd de muziek ineens uitvalt, blijken de verhoudingen toch net even anders te liggen.

Nona en de zingende Gehaktbal
Regie: Jonas Ott
Scenario: Tjeerd Posthuma
Productie: Submarine
Logline: Nona (9), Pascal (een pratende rekenmachine) en Viktor (een springerig zakmes) proberen stiekem een gehaktbal uit de koelkast te halen. Dan blijkt dat de gehaktbal ook een eigen wil heeft… en zingt…

Taboek
Regie en scenario: Dario van Vree

Productie: Tünde Vollenbroek (Studio Pupil U.A.)

Logline: De 19-jarige Gwen laat zich snel meeslepen door de boeken die ze in de boekenwinkel vindt. Dit levert haar afkeurende blikken op van de andere klanten, helemaal wanneer ze op ‘The Art of Bondage’ stuit. Kiest Gwen voor haar diepste verlangens of laat ze zich beteugelen door haar gêne?

 

De films van maximaal twee minuten zijn geselecteerd uit 28 inzendingen en zullen worden vertoond in de Pathé theaters, in het voorprogramma van grote speelfilmreleases. Met deze serie willen het Nederlands Filmfonds, Pathé en Fonds 21 weer een groot publiek bereiken voor de Nederlandse korte animatiefilm. De Ultrakort films uit de eerdere zes series stonden in het voorprogramma van bioscoopsuccessen als Interstellar, Gooische Vrouwen 2, The Hunger Games 3 Mockingjay – part 1, Shrek Forever After, De Smurfen, Marvel’s Guardians of the Galaxy, The Dark Knight Rises en Madagascar 3. Aan elke speelfilm werd telkens één Ultrakort als voorfilm gekoppeld. De Ultrakort film A single Life, geregisseerd, geanimeerd en geproduceerd door Job, Joris en Marieke, en uitgebracht als voorfilm bij Gooische Vrouwen 2, sleepte begin dit jaar een Oscar nominatie in de wacht. In totaal zijn de Ultrakort films tot nu toe door meer dan drieënhalf miljoen toeschouwers gezien in de bioscoop.

 

Twee eerdere Ultrakort films, Deadly Drive-In Disaster en Bird of Prey, zijn dit najaar nog te zien bij Pathé. Deadly Drive-In Disaster is nu voorfilm bij Spectre. Bird of Prey wordt voorfilm bij The Hunger Games 3 Mockingjay – part 2, te zien vanaf 18 november.