Little Angels van Marco Niemeijer Beste Europese TV Documentaire

De documentaire Little Angels van Marco Niemeijer, Joodse Omroep en Windmill Film is verkozen tot de beste Europese documentaire.

De documentaire vertelt over de familiegeschiedenis van de maker. Zijn oma Enny overleefde de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog, terwijl haar man en dochters omkwamen. Haar derde dochter Tascha werd geboren uit het tweede huwelijk van Enny. Zij was het kind dat de vernietiging van het eerste gezin moest goed maken. Aan de hand van bewaard familiearchief onderzoekt de documentaire de weerslag die de oorlog heeft gehad.

Met zo’n 900 Europese mediaprofessionals is de Prix Europa de belangrijkste competitie van het continent.

Trailer van de film.

Het Juryraport
A good documentary film needs strong characters that lead us through the story and might eventually take you to a whole family tragedy – like in this case. With beautiful and intimate camerawork, honesty, humour, pain and grief, this story caught you from the first moment with feelings you could not escape.The film kept a secret, uncovered in the end, like a gift wrapped up little by little. The protagonist opened the door to her life and we became part of it. This film made us understand how generations are affected by the horrors of life during the second World War. For the jury it is a perfect, brilliant and fantastic documentary – a masterpiece.

Little Angels / The Netherlands
Submitting Organisation: Windmill Film
Author: Marco Niemeijer
Director: Marco Niemeijer
Producer: Annemiek van der Hell
Produced by: Windmill Film
Co-produced by: Joodse Omroep
Length / Minutes: 76

Eervolle Vermeldingen:

Mallory / Czech Republic
Submitting Organisation: Negativ, s.r.o.
Author: Helena Třeštíková
Director: Helena Třeštíková
Producers: Kateřina Černá, Pavel Strnad
Produced by: Negativ
Co-produced by: Czech Television

It’s your country / The Netherlands
Submitting Organisation: Selfmade Films
Author: Kees Vlaanderen
Director: Kees Vlaanderen
Producers: Niek Koppen, Jan de Ruiter
Produced by: Selfmade Films
Co-produced by: Human