JURY MAAKT DE EERSTE ZES EFA WINNAARS BEKEND

Awards voor Cinematografie, Montage, Production Design, Kostuumontwerp, Muziek & Sound.

De European Film Academy kondigt de eerste zes winnaars aan, die zaterdagavond 12 december tijdens de 28ste  European Film Awards Ceremony in Berlijn geëerd worden. Uit de longlist van 52 Europese films, die voor een EFA nominatie geselecteerd zijn, heeft een speciale zevenkoppige jury in Berlijn de winnaars gekozen in de categorieën cinematografie, montage, production design, kostuumontwerp, muziek en sound design.
De European Film Academy feliciteert de volgende awards-winnaars:

European Cinematographer 2015 – Prix Carlo di Palma:
Martin Gschlacht voor GOODNIGHT MOMMY (Ich Seh Ich Seh) Oostenrijk
De fotografie in GOODNIGHT MOMMY is zeer consequent en suggestief. Ieder kader is gecreëerd in de sfeer van de film en versterkt de dramaturgische werking. Deze beelden zijn een bewijs van de enorme visuele gevoeligheid van de cameraman. Ze zijn een uitstekend voorbeeld van het gebruik van compositie en licht en tonen een nieuw en modern begrip van de kunst van de cinematografie.

European Editor 2015:
Jacek Drosio voor BODY (Ciało) Polen
De montage van de film BODY/CIAŁO is een uitstekend voorbeeld van speelse precisie. Gesteund door glanzende humor gebruikt de montage de veelzijdige voorstellingswereld van de cinematografie om ruimte te creëeren voor ieder karakter, voor de waardigheid van ieder karakter, de gestorvene en de toeschouwer. Jacek Drosio laat ons verwijlen, verhoogt het ritme waar nodig en verschuift perspectieven om een prachtig verhaal te componeren dat alle pijn en verlangen met humor laat samensmelten.

European Production Designer 2015:
Sylvie Olivé voor THE BRAND NEW TESTAMENT (Le Tout nouveau testament) Belgie/Frankrijk/Luxemburg
Het design volgt en ondersteunt het drama op een prachtige, geestige en artistieke wijze, waarbij werkelijkheid en surrealisme met veel ironische fantasie vermengd worden.

European Costume Designer 2015:
Sarah Blenkinsop voor THE LOBSTER UK/Ierland/Griekenland/Frankrijk/Nederland
Door op een geweldige manier met kleur en vorm ieder kader van de film te schilderen, helpt de kostuumontwerper de visie van de regisseur te realiseren. Ieder afzonderlijk stuk dat de acteurs dragen heeft zijn eigen herkenbare verhaal.

European Composer 2015:
Cat’s Eyes voor THE DUKE OF BURGUNDY UK/Hongarije
Voor een zeer moedige en toegewijde benadering van de filmscore, met alle juiste elementen van muzikaal vakmanschap en visueel begrip.

European Sound Designer 2015:
Vasco Pimentel & Miguel Martins voor ARABIAN NIGHTS – VOL. I-III (As Mil e uma noites – Vol. I-III) Portugal/Duitsland/Frankrijk/Zwitserland
Het Sound Design voor ARABIAN NIGHTS bezit een sterke identiteit, met zowel een documentaire als fictie elementen. Alle geluiden ontwikkelen een oorspronkelijk gezichtspunt dat zeer hecht harmonieert met de vertelling. Het resultaat is schitterende poëzie, vol leven en durf.

De leden van de jury waren:
Anna Asp, production designer, Zweden
Daniela Ciancio, kostuumontwerpster, Italie
Mathieu Cox, sound designer, Belgie
Uberto Pasolini, regisseur/producer, UK
Adam Sikora, cinematographer, Polen
Kjartan Sveinsson, componist, IJsland
Monika Willi, editor, Oostenrijk

De nominaties in de categorieën Beste Europese Film, Beste Komedie, Beste Regisseur, Beste Scenarioschrijver, Beste Actrice en Beste Acteur zullen op 7 november bekend worden gemaakt tijdens het Seville European Film Festival.

De leden van de European Film Academy, bestaande uit meer dan 3000 Europese filmprofessionals, zullen de uiteindelijke winnaars kiezen. Tijdens de 28ste European Film Awards Ceremony zullen de EFA beeldjes aan de winnaars worden uitgereikt. Het evenement vindt plaats in het Haus der Berliner Festspiele in Berlijn op zaterdagavond 12 december, live te volgen via www.europeanfilmawards.eu

Bron: European Film Academy