KLIK! Amsterdam Animation Festival van start met spetterende opening, Bruno Felix winnaar van World Domination Award 2015

KLIK! Amsterdam Animation Festival trapte haar achtste editie af met een feestelijke openingsavond op dinsdag 27 oktober. Naast een automata parade van The Cardboarders en een muzikaal optreden van The Leonids, stond de avond in het teken van de uitreiking van de World Domination Award. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een individu, studio of organisatie die door zijn inspanningen het afgelopen jaar een cruciale rol speelde in het op de kaart zetten van Nederlandse animatie. Bruno Felix, van productiebedrijf Submarine en distributiebedrijf Periscoop, nam onder daverend applaus de World Domination Award 2015 in ontvangst.

Producent Bruno Felix werd uitgeroepen tot winnaar uit een top 3 lijst van genomineerden, door een jury bestaande uit Lisa Linde Nieveld (EYE International), Claire van Daal (Nederlands Film Festival), Peter Lindhout (Nederlands Filmfonds), Tom van Waveren (VNAP), en Jiek Weishut (KLIK!). Bruno Felix werd geroemd om zijn liefde voor animatie en zijn sterke visie voor de industrie. Een echte netwerker, die weet hoe hij zaken voor elkaar krijgt en altijd een stap vooruit denkt — kwaliteiten die hij niet alleen inzet voor zijn productiebedrijf Submarine, maar ook voor het versterken van de Nederlandse animatie industrie. Met zijn distributiebedrijf Periscoop brengt hij de beste internationale animatie speelfilms naar de Nederlandse bioscopen. In 2015 was Bruno mede-oprichter van Periscoop, nam hij zitting in het bestuur van Cartoon Media, en won hij een Emmy voor de film Last Hijack.

Regisseur Hisko Hulsing en studio Pedri behoorden ook tot de finalisten voor de World Domination Award 2015. Hisko Hulsing baarde opzien met zijn korte film Junkyard, en werkte aan grote internationale projecten zoals Cobain: Montage of Heck samen met een team van indrukwekkende Nederlandse animatoren. Pedri opereert nog steeds een beetle onder de radar, terwijl ze ’s werelds beste animatie poppen maken. De studio treedt steeds meer op als co-productiepartner. In 2015 won Pedri een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival voor hun co-productie, de korte animatie Under the Apple Tree.

De World Domination Award werd voor de derde keer uitgereikt.

Over KLIK!
Het KLIK! Amsterdam Animation Festival is een jaarlijks terugkerende viering van animatie in al haar verschijningsvormen. KLIK! geeft een podium aan animatie in de breedste zin van het woord en vertoont speelfilms, korte films, commercials, videospellen en installaties. De achtste festivaleditie vindt plaats van 27 oktober – 1 november 2015 in EYE, Amsterdam. Voor haar competities ontving KLIK! dit jaar meer dan 1800 inzendingen uit 80 landen.

Bron: Klik!