Stichting Brein dreigt met boete voor Popcorn Time-kijkers

Het zou Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, niet verbazen als er binnen een maand een Nederlander een boete krijgt voor het kijken via de illegale streamingdienst Popcorn Time.

Tim Kuik: “Ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren.

Kuik reageert hiermee op de nieuwe Popcorn Time-versie BrowserPopcorn.xyz, waarmee illegale films in een Netflix-achtig jasje in de browser als Google Chrome te kijken zijn.

“Het is een alarmerende ontwikkeling als ‘dat Popcorn Time’ steeds maar makkelijker wordt om te gebruiken. Het is hartstikke illegaal en kijkers stellen zich in principe bloot aan schadeclaims van rechthebbenden.”

In andere Europese landen gebeurt dit al langer. Duitsland kent een zeer strenge boete-cultuur en vorige maand moesten Denen nog ongeveer 300 euro betalen voor het illegaal kijken van de Michael Douglas-film ‘And so it Goes’.

In Nederland zijn er nog geen individuen beboet voor het kijken van illegale films of series. Stichting Brein richt de pijlen op de aanbieders van de platforms. Maar de rechthebbenden van de films kunnen wel het initiatief nemen om illegale kijkers aan te klagen, in samenwerking met Brein.

“Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen. Zij kunnen zelf een schadeclaim gaan inbrengen”, zegt Kuik tegen BNR. “Ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren.”

Als dit binnen een maand zou zijn, zou dit hem niet verbazen. Volgens Kuik zijn er nu voldoende alternatieven aanwezig om legaal films en series te kijken.

Om individuen aan te klagen hebben de rechthebbenden wel medewerking van de providers nodig. Of ze hier toe verplicht zijn, is nog niet helemaal helder.

Bron: BNR