Cinekid, een tipje van de sluier!

De herfstvakantie komt eraan, en dat betekent dat het Cinekid Festival bijna begint. Van 17 oktober tot en met 1 november zijn er Cinekid voorstellingen en activiteiten voor de jeugd van 3 tot 14 jaar bij filmtheaters en cultuurhuizen door heel Nederland.

Iedere locatie heeft zijn eigen unieke programma met films, workshops en interactieve installaties – het betreft selecties uit het complete programma. Kaartjes voor deze voorstellingen koop je bij het betreffende filmtheater.

Op het Westergasterrein in Amsterdam strijkt het grootste deel van het festival neer. Naast films en televisieprogramma’s uit binnen- en buitenland op het grote scherm is er veel te zien op het vrij toegankelijke festivalterrein en vooral ook veel te doen in het Medialab waar elk jaar mooie nieuwe mediaprojecten uitgeprobeerd kunnen worden door jong en ietsje ouder. Het festival opent op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober de deuren voor schoolklassen.Kaartjes voor Cinekid in Amsterdam koop je online of bij de centrale kassa. Hieronder een selectie van producties en activiteiten waar het Mediafonds bij betrokken is op het Cinekid Festival in Amsterdam.
Voor meer informatie en het complete programma van Cinekid in heel Nederland ga je naar Cinekid.nl.

Nu of Nooit! films openen Cinekid 2015
De 29ste editie van het Cinekid Festival opent donderdag 15 oktober met de vertoning van zes nieuwe films geproduceerd in het kader van Nu of Nooit!, een stimuleringsproject van het Mediafonds en Zapp. De films van 25 minuten zijn bedoeld voor kinderen tussen de acht en de twaalf jaar oud. Het zijn toegankelijke, filmische verhalen van 25’ die geworteld zijn in de hedendaagse, multiculturele samenleving.

ZONDAG 18 OKTOBER Surinamedag
Vooruitlopend op de onafhankelijkheidsviering in november organiseert Cinekid in Amsterdam een Surinamedag. ‘s Ochtends is de première van Sammy Paramaribo, een vijfdelige familieserie over de zevenjarige Sammy uit Almere die voor het eerst op vakantie mag naar haar tante in Suriname. Vervolgens kun je mee op avontuur in de Bijlmer met de Surinaamse Abigail in de serie Abi. In de gratis toegankelijke pop up YAKFA cinema worden doorlopend series vertoond, waaronder De taxi van Palemu.

ZONDAG 18 OKTOBER 12.30 UUR / MACHINEGEBOUW Première Kids & Docs
Drie korte documentaires uit de Kids & Docs workshop van IDFA, Cinekid en Mediafonds gaan in première: Skatekeet van Edward Cook, Hoofd vol dromen van Marinka de Jongh en Tien van Nathalie Crum. Filmmaker Coco Schrijber begeleidde beginnende makers bij het maken van hun jeugddocumentaire. In november gaan tijdens IDFA meer Kids & Docs films in première. In het voorjaar wordt de gehele nieuwe reeks Kids & Docs uitgezonden op Zapp/NPO3.

MAANDAG 19 OKTOBER 13.45 UUR / KETELHUIS Fikkie de Firefighter en 1 Minuutje natuur
Stap de bioscoopzaal in en luister naar een hoorspel over de dappere brandweerhond Fikkie. Op een stormachtige winternacht in 1929 kwam hij aanlopen bij een brandweerkazerne in Brooklyn in New York. Hij bleef er tien jaar en redde tientallen levens. Hoe? Hij leerde ladders klimmen en kon na een paar jaar zelfs van de brandweerpaal glijden. Aansluitend kun je luisteren en kijken naar een nieuwe geanimeerde serie 1 Minuutje Natuur.

VRIJDAG 23 OKTOBER 13:45-16 UUR / WESTERGASTHEATER Masterclass jeugdanimatie
Tijdens de masterclass vertellen nationale en internationale experts en filmmakers over de specifieke kenmerken van animatie en scenarioschrijven voor jeugd en delen hun ervaringen. Met o.a. Paul Wells (GB), scenarioschrijver, regisseur en directeur van de Animation Academy, en Fiona van Heemstra, scenarioschrijver van zowel live-action als animatieproducties. De masterclass sluit af met drie case studies van de jeugdreeks Nu of Nooit! Animatie.

17 – 23 OKTOBER / ZUIVERINGSHAL Medialab
In het Cinekid Medialab kun je zelf aan de slag. Bijvoorbeeld je eigen VR-bril, mini-robots, videoclip en animatiefilmpje maken, videomappen en 3d-printen. En je kunt er games spelen. DEEP is een virtual reality game waarbij de speler zich in een onderwateromgeving bevindt. Net als bij de duiksport is de ervaring het mooist als je diep en regelmatig ademhaalt. De platform game Metrico is opgebouwd uit datavisuals die je zelf genereert. Metrico maakt kans op een Cinekid Leeuw voor beste mediaproductie.

Bron: Mediafonds