Mediawet passeert Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft de nieuwe Mediawet aangenomen. Daarmee wordt de kerntaak van de NPO vanaf 1 januari 2016 beperkt tot educatie, informatie en cultuur. Amusement hoort daar niet meer bij.

Andere belangrijke punten zijn de reeds ingezette fusiegolf van omroepen, om in 2016 met acht omroepen in het bestel over te blijven en de optie voor externe producenten om programma’s rechtstreeks aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te pitchen.

Een aantal bekende Nederlanders riep gisteren in een paginagrote krantenadvertentie de Tweede Kamer op om tegen de nieuwe Mediawet te stemmen. De ondertekenaars, onder wie veel presentatoren en acteurs, willen niet dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zich direct gaat bemoeien met de inhoud van de programma’s. Eerder legde Dekker de wensen van een aantal kamerfracties voor aanpassingen naast zich neer. Gisteren stemden alleen PVV en SP tegen. De wetswijziging gaat nu naar de Eerste Kamer.

Puur amusement is straks geen NPO-taak meer, maar de definitie van ‘amusement’ is nog onduidelijk. Wel mogen omroepen volstaan met een algemene financiële verantwoording per genre. De Kamer is huiverig om een gedetailleerde uitsplitsing op te leggen, omdat dit te dicht aan inhoudelijke inmenging aanschuurt.

Bron: Broadcast Magazine