IDFA brengt Geluidsontwerpers onder de aandacht in ‘Sounds Real’ selectie.

Wanneer in een film mensen praten, de wind over een vlakte waait, of een autodeur dichtslaat, beseffen de meeste kijkers niet dat het geluid bewerkt is. En dat wat je hoort invloed heeft op hoe je de beelden beleeft. Het themaprogramma Sounds Real richt zich op de rol van geluid en geluidsontwerpers in documentaires.

IDFA nodigde vijf internationale geluidsontwerpers uit elk twee films uit te kiezen; een van henzelf en een van een collega. Onder hen Kristian Eidnes Andersen (vaste sound designer van Lars von Trier) en de Nederlander Michel Schöpping (van onder andere ¡Vivan las Antipodas! en Het Nieuwe Rijksmuseum – De Film). De ontwerpers leiden de documentaires van hun keuze zelf in en praten er na afloop over door onder leiding van journalist Nicolas Rapold (New York Times; Film Comment, Sight & Sound).

Geluid krijgt ook in andere onderdelen van IDFA speciale aandacht. Zo is er bij de jaarlijkse expositie van het nieuwe-mediaprogramma DocLab ruimte voor een tweepersoons-geluidswandeling, radiofilms en verschillende virtual-realityinstallaties met driedimensionaal geluid. Ook in het IDFAcademy programma is geluid een belangrijk thema en voor de professionele gasten is er een industry panel over het onderwerp.

Sounds Real borduurt voort op de themaprogramma’s Based on the Same Story uit 2013 en Framing Reality uit 2014, waarin de documentaire als filmvorm centraal staat.

Geluidsontwerpers en filmselectie

Kristian Eidnes Andersen & Thomas Jæger (Denemarken)
Eigen film: Man Falling (Anne Wivel, Denemarken, 2015)
Andere film: Megacities (Michael Glawogger, Oostenrijk/Zwitserland, 1998)

Alexander Dudarev (Rusland)
Eigen film: Tishe! (Victor Kossakovsky, Rusland, 2003)
Andere films: Russian Dream (Sergey Debizhev, Rusland, 2013) and Habitat (Victor Semeniuk, Rusland, 2015)

Alex Claude (Israël)
Eigen film: Unmistaken Child (Nati Baratz, Israël, 2008)
Andere film: From the Depths (Valentina Pedicini, Italië, 2013)

Tom Paul (Verenigde Staten)
Eigen film: The Fog of War (Errol Morris, Verenigde Staten, 2003)
Andere film: The Visit, an Alien Encounter (Michael Madsen, Denemarken, 2015)

Michel Schöpping (Nederland)Eigen film: Battles (Isabelle Tollenaere, België, 2015)Andere film: Those Who Feel the Fire Burning (Morgan Knibbe, Nederland, 2014)