Omroepmedewerkers roepen Kamerleden op tegen Mediawet te stemmen

Omroepmedewerkers roepen Kamerleden op tegen Mediawet te stemmen In diverse landelijke dagbladen hebben diverse mensen uit de mediasector via een grote advertentie aan 2e Kamerleden dringend geadviseerd om vandaag tegen de Mediawet te stemmen.

In de oproep vermelden zij dat door de nieuwe Mediawet de macht van de NPO wordt vergroot en daarmee een bedreiging voor de redactionele vrijheid van omroepen en programma makers zal vormen.

De Tweede Kamer stemt vandaag over de nieuwe Mediawet. Komt deze door de Kamer, dan krijgt de NPO meer te zeggen over de programma’s en het budget.
Een groep (semi-)bekende landgenoten onder wie Jan Slagter, Daphne Bunskoek, Rob Stenders, Aad van den Heuvel, Joop van Zijl, Albert Verlinde en Aart Staartjes heeft vanochtend een paginagrote advertentie laten plaatsen in de ochtendkranten, waarin ze een oproep doen aan de Tweede Kamer tegen de Mediawet te stemmen. ‘De toekomst van ons unieke omroepbestel ligt in úw handen’, is onder meer te lezen in de advertentie.
De BN’ers zijn bang voor te veel macht van de NPO, want de plannen van staatssecretaris Sander Dekker zouden een directe bedreiging zijn voor de redactionele onafhankelijkheid van omroepen en programmamakers. ‘Wij staan voor journalistieke onafhankelijkheid en wensen geen directe bemoeienis met de inhoud van onze programma’s door de NPO.’ En ook: ‘De omroepen zijn directe vertegenwoordigers van het publiek en staan in contact met hun leden, kijkers en luisteraars.
Dekker wil de macht weghalen bij de publieke omroepen. Ze krijgen veel minder te zeggen en moeten ook hun begrotingen en reserves met bestuursorganisatie NPO gaan delen. Ook krijgen externe partijen definitief toegang tot de publieke netten. De NPO-top staat achter deze ‘lijn’. Verder wil Dekker onder meer ‘plat amusement’ schrappen, maar daar is nog geen concensus over.

 

Bron: Spreekbuis, Adformatie