THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING Nederlandse inzending Oscars – Beste Lange Documentaire

THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING van regisseur Morgan Knibbe wordt namens Nederland ingezonden naar de Academy Awards voor de categorie Documentary Feature.

Those Who Feel the Fire Burning is geproduceerd door de Amsterdamse producent BALDR Film. De Nederlandse Oscar Selectie Commissie was zeer onder de indruk van Those Who Feel the Fire Burning en de film eindigde als hoogste documentaire. De Oscar Selectie Commissie werd geraakt door de poëtische, artistieke en intieme vertelstijl van de film. Mede ingegeven door het actuele thema van de film, besloten EYE International en het Filmfonds vervolgens om de krachten te bundelen en de documentaire in te sturen naar de Academy Awards.

Het Nederlands Filmfonds en EYE International financieren en organiseren gezamenlijk de inzending naar de Oscars® en de kwalificatie vertoningen van de film in de Verenigde Staten. In december wordt de documentaire gedurende een week vertoond in bioscopen in zowel New York als Los Angeles, wat één van de kwalificatie eisen is voor een documentaire voor deelname aan de Academy Awards. Op 14 januari 2016 maakt de Academy de genomineerden bekend voor alle categorieën. De Oscars® worden uitgereikt in februari 2016.

De film toont in een onconventionele, poëtische vorm een ernstig maatschappelijk en actueel probleem: het dagelijks leven van vluchtelingen die vast zitten aan de rand van Europa.

Afgelopen vrijdag won Those Who Feel the Fire Burning maar liefst twee Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival: één voor Beste lange Documentaire en voor Beste Sound Design. Knibbe ontving tevens de prijs van het Forum van de Regisseurs, een programma van het Nederlands Film Festival voor grensverleggende cinema. In mei is de film uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en  ontving toen lovende kritieken; “De film is een virtuoze meesterproef” (De Volkskrant).

Those Who Feel the Fire Burning werd geselecteerd voor vele internationale filmfestivals als IDFA (nominatie beste documentaire) en Hot Docs en won tevens de prijs voor beste lange documentaire tijdens het Guanajuato International Film Festival. Vanwege de actuele situatie van het vluchtelingenprobleem, is de film in september zowel in het Europees Parlement in Brussel als in De Raad van Europa in Straatsburg vertoond, voorafgegaan door een debat over migratie naar Europa.
Morgan Knibbe studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie met zijn film A twist in a fabric of space.  Voor deze film won hij een Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Met zijn korte film Shipwreck won hij o.a. een Zilveren Luipaard op het filmfestival van Locarno.

Producent BALDR Film produceerde eerder prijswinnende films als Sevilla, Volgens Protocol en Voor Emilia. Op dit moment wordt de speelfilm Broers gedraaid op locatie in Frankrijk. De Nederlandse distributie van Those Who Feel the Fire Burning is in handen van Cinema Delicatessen.

Bron:EYE International