NBF kijkt terug op succesvol ACES 2 seminar tijdens NFF

Voor de tweede keer organiseerde de NBF een seminar rondom ACES, het Academy Color Encoding System, om de Nederlandse filmindustrie op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Op dinsdag 29 september om 20.00 vond in Cloud Nine in het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht het tweede seminar rondom ACES plaats. De succesvolle eerste bijeenkomst hierover in 2013 bleek voor herhaling vatbaar.

ACES is een gestandaardiseerde aanpak, het is een nieuwe manier van omgaan met kleur in het filmen, creëren, bekijken en verwerken van digitale filmbestanden. ACES garandeert de makers dat de kleuren ondanks vele verschillende productiemethodes altijd hetzelfde zullen zijn. ACES wordt vandaag de dag in de toonaangevende filmindustrieën over de hele wereld toegepast.

De NBF had drie sprekers aangetrokken die al jaren werken met ACES en daar ieder op hun eigen bevlogen manier over kunnen vertellen. Als eerste werd er een Skype verbinding met Jim Houston, de drijvende kracht van de Academy achter ACES, gemaakt. Hij vertelde dat ACES  in de afgelopen 2 jaar de industriestandaard geworden. Er zijn vrijwel geen bedrijven meer die ACES niet gebruiken of ondersteunen. Was het eerste seminar vooral bedoeld om ACES te introduceren, dit vervolg ging over het praktisch gebruik van ACES: wat zijn de do’s en don’t’s op de set en in de postproductie?

De alom geprezen en award winnende DOP Theo van de Sande mochten we als hoofdspreker verwelkomen in een volle zaal. Speciaal ingevlogen vanuit zijn woonplaats Los Angeles liet Theo veel voorbeelden zien uit zijn omvangrijke praktijkervaring met ACES op de set.

Dado Valentic, overgekomen uit Engeland, gaf een presentatie over de aspecten van ACES tijdens de postproductie. Dado is colorist en color scientist en timmert met zijn bedrijf MyTherapy hard aan de weg.

Om nog beter te laten zien wat ACES in de praktijk betekent werd er voor en na het programma in de zaal verschillende apparatuur getoond die klaar is voor gebruik met ACES. Op deze manier was er de mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwste technieken en pakketten van toonaangevende partijen uit de markt.

De apparatuur werd aangeboden door onze sponsors, zonder wie we het event niet hadden kunnen organiseren. Daarom wil de NBF alle sponsors nog eens extra bedanken: Alphatron, Angenieux, ARRI, Assimilate, Blackmagic Design, Buyitdirect, Canon, Filmmore, Flanders, HP, Mediamachine, My Therapy, Panasonic, RED, Schneider-Kreuznach, Socrates, Sony, SpectraCal,The Ambassadors, The Future Store, Vocas.

We kijken terug op een geslaagd seminar en willen graag iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit event!

De foto’s die Joep Bannenberg heeft gemaakt zijn binnenkort te zien op onze Facebookpagina, hou deze in de gaten!