Prins van ontwerper Sander Brouwer winnaar VPRO Cinema Afficheprijs 2015

De poster van Prins, ontworpen door Sander Brouwer, is bekroond met de VPRO CinemaAfficheprijs 2015, een publieksprijs voor de beste filmposter van het jaar. De prijs bestaat uit2.500 euro en een wisseltrofee: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten (1936),ontworpen door Titus Leeser.

Sander Brouwer kreeg zijn prijs donderdagavond 1 oktober uitgereikt in De Talkshow van het Nederlands Film Festival, waar Prins is genomineerd voor acht Gouden Kalveren. Brouwer (1978) is een in Rotterdam gevestigde ontwerper gespecialiseerd in filmtitel- en posterontwerp. Hij maakte onder meer artwork voor New Kids Turbo, Bros Before Hos en De grote Zwaen. Zijn doel is om de totale vormgeving van een project onder handen te nemen; binnen één gemeenschappelijk thema en concept ontwerpt hij zowel het titellogo, de titels voor de film en de poster.

Zijn winnende affiche voor Prins toont Ayoub (Ayoub Elasri) met een blauw oog en een kroontje opzijn hoofd, achter het stuur van de paarse Lamborghini Diablo van de crimineel Kalpa. Het beeld is ingeflitst, alsof het door een paparazzo is gemaakt. Brouwer isoleerde het iconische, David La Chapelle-achtige beeld (geschoten door cameraman Paul Ozgur) door het op een crèmekleurige achtergrond te plaatsen, waarin de stortvloed aan credits is verwerkt. De titel zette hij, net als de credits in de film, in elegante, cursieve kapitalen.

“Die vervreemdende kleuren trekken in eerste instantie al je aandacht, maar als je verder kijkt naar desetting is dat al een verhaal op zich. Een jongen die waarschijnlijk nog geen 18 is in een superdure Lamborghini. En dan heeft hij ook nog een blauw oog en een kroon op. Dit roept zo veel vragen opdat je de film wel moet gaan zien”, schreef een van de online-stemmers. “De poster daagt uit en breekt met de regels van de zogenoemde ‘filmpostertypografie’”, noteerde een ander.

Prins bleef J. Kessels van Amira Daoudi, Those Who Feel the Fire Burning van Jom Semah enMorgan Knibbe, Brozer van Brat Ljatifi en Aanmodderfakker van Tim Enthoven ruim voor in de online-stemming; de winnende poster kreeg 34 procent van de stemmen. Prins, het door Halal en Vice Media geproduceerde speelfilmdebuut van Sam de Jong, is op 25 juni door Just Film Distribution in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Vanaf 20 oktober is de film verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

De VPRO Cinema Afficheprijs is in 2001 in het leven geroepen om een onderbelicht, maar belangrijk onderdeel van de filmpromotie naar een hoger peil te brengen. De winnaar wordt bepaald door hetpubliek. De voorselectie uit de jaaroogst van 2015 is gemaakt door een vakjury, bestaande uit BorBeekman (filmredacteur de Volkskrant), Emma Curvers (hoofdredacteur Cineville), Tibor Dekker (eindredacteur VPRO Cinema), Hoyte van Hoytema (director of photography), Hein van Joolen (oprichter Gusto entertainment), Martin Koolhoven (filmmaker), Dana Linssen (hoofdredacteur deFilmkrant), Jan Roelfs (art director), Alex de Ronde (directeur Het Ketelhuis), Joyce Roodnat (cultureel commentator NRC), Monique van Schendelen (publiciteitsexpert), Jany Temime (kostuumontwerper), Geertje Veenbergen (hoofd Marketing & Communicatie Nederlands FilmFestival), Hanna Verboom (oprichter Filmplatform Cinetree) en Beate Wegloop (art director VPROGids). De jury beoordeelde niet alleen op artistieke criteria; de affiches worden ook geacht communicatief en wervend te zijn.

De VPRO Cinema Afficheprijs Eregalerij

2015 Prins (ontwerp Sander Brouwer)
2014 Jongens (ontwerp Susanne Keilhack)
2013 De nieuwe wildernis (ontwerp Arent Jack)
2012 l’Amour des Moules (ontwerp Joost Hiensch en Susanne Keilhack)
2011 170 Hz (ontwerp Joost Hiensch en Susanne Keilhack)
2010 Zonder pardon (ontwerp Marc Koppen en Theo Maassen)
2009 Angst (ontwerp Sander Plug)2008 De muze (ontwerp Silvia Vergeer)
2007 Ellen ten Damme – As I Was Wondering Where This Mixed-Up Little Life of Mine Was Leading To (ontwerp Paul Postma)
2006 Diep (ontwerp Brat Ljatifi)
2005 06/05 (ontwerp Frank Kampes)
2004 Grimm (ontwerp Alex van Warmerdam)
2003 Van God los (ontwerp Gijs Kuijper)
2002 Minoes (ontwerp Michael van Randeraat)
2001 Îles flottantes (ontwerp Brat Ljatifi)

Bron: VPRO Cinema