Raad voor Cultuur kritisch op NPO-plannen

De Raad voor Cultuur sabelt de plannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) neer. “Een verbouwing met ander behang en een likje verf”, zo oordeelt de raad over het Concessiebeleidsplan 2016-2020 dat de NPO heeft ingeleverd bij staatssecretaris Dekker van Media. Daarmee is de raad een stuk negatiever over het plan dan het Commissariaat voor de Media (CvdM) gisteren.

Het CvdM gaf het NPO-plan, ondanks kritiek, een ‘voorwaardelijk positief’ advies.

Grootste pijnpunt is volgens de raad dat de sterke centrale aansturing niet wordt bereikt. Nu houden de omroepen te veel macht, schrijft de raad.  Net- en zendermanagers worden gehandhaafd en er komen zelfs nieuwe ‘genrecoördinatoren’. “Daardoor neemt het aantal beslissingen en de bestuurlijke drukte juist toe en neemt de centrale regie af.”

Ook stelt de raad, net als het Commissariaat voor de Media, vraagtekens bij de toegang tot het bestel voor externe producenten.

Overigens is er niet alleen kritiek voor de NPO, ook de overheid krijgt een veeg uit de pan, want de NPO moet werken binnen de politieke kaders die de overheid heeft opgesteld. De raad vraagt de overheid dan ook om een werkbare basis voor de Raad van bestuur van de NPO te creëren, met voldoende mandaat in strategisch en operationeel opzicht.

In het advies van de raad is verder ook te lezen dat het plan van de NPO om te stoppen met Radio 6 Soul en Jazz, niet op steun kan rekenen. “De raad vindt het argument van de NPO dat Radio 6 te weinig mensen bereikt discutabel. Zo’n 200.000 luisteraars is volgens hem niet opvallend weinig voor een radiostation dat een specifieke profilering heeft en alleen online of via DAB te vinden is.”

Bron: Villamedia