NFF reikt dit jaar nog geen speciaal Gouden Kalf uit voor familiefilms

Het Nederlands Film Festival reikt dit jaar nog geen speciaal Gouden Kalf uit voor jeugdfilms. De organisatie is de mogelijkheid nog aan het onderzoeken. Vorig jaar pleitte de jury van de prijzen van de Nederlandse films voor het uitreiken van de speciale prijs.

“De Nederlandse jeugdfilm is van bijzondere en constant hoge kwaliteit”, stelde de jury vorig jaar met klem. “Het genre negeren kan niet meer. Maar omdat een nieuw Kalf op korte termijn niet meer kon worden gerealiseerd, spreekt de jury de nadrukkelijke hoop uit dat het bestuur van het Filmfestival volgend jaar besluit een Kalf voor beste Jeugdfilm in te stellen.”

Om het goede voorbeeld te geven, kende de jury een speciaal extra beeld toe aan de jeugdfilm Oorlogsgeheimen.

Onderzoek
Toch wordt dit jaar nog geen nieuw Kalf in het leven geroepen, bevestigt het festival. “Het verzoek is, net zoals alle andere ideeën met betrekking tot de Gouden Kalveren, onderwerp van continu onderzoek en gesprek”, aldus een woordvoerster.

Het besluit dit jaar nog geen ‘familie-Kalf’ uit te reiken staat los van het invoeren van een nieuw stemsysteem. Dit jaar worden de prijzen niet meer toegekend door een jury, maar door de ‘Academy’, een vakvereniging van een paar honderd Nederlandse filmprofessionals.

Terugtrekken
Het nieuwe systeem ligt overigens wel onder vuur: sommige makers vinden dat de klemtoon bij de nominaties nog steeds te veel op arthousefilms ligt. Zo wilde producent Klaas de Jong Michiel de Ruyter terugtrekken uit onvrede over het geringe aantal nominaties voor publieksfilms bij het prijzengala van de Nederlandse film. Een woordvoerder van het Nederlands Film Festival (NFF) liet toen weten dat de film gewoon genomineerd blijft.