IDFA opent met A Family Affair van Tom Fassaert

De 28e editie van IDFA opent op 18 november met A Family Affair van de Nederlandse regisseur Tom Fassaert. In A Family Affair verkent Fassaert de broze geschiedenis van zijn eigen familie, die gekenmerkt wordt door conflict. Zijn persoonlijke reis, die langs vier generaties leidt, wordt gecompliceerd als zijn grootmoeder hem een onverwachte bekentenis doet.

A Family Affair is zowel opgenomen in de competitie voor de lange documentaire als de competitie voor de Nederlandse documentaire.

A Family Affair
Tom Fassaert (Naarden, 1979) is al van jongs af aan gefascineerd door zijn grootmoeder Marianne, die in Zuid-Afrika woont. Het enige dat hij over haar weet is gebaseerd op de mythische en voornamelijk negatieve verhalen van zijn vader. Ze was een echte femme fatale die ontelbare mannen verslond, en een beroemd fotomodel in de jaren 50 dat haar twee zoons in een kindertehuis plaatste. En ze was een moeder die van de een op de andere dag besloot naar Zuid-Afrika te emigreren, ver weg van haar familie.
Op het moment dat zijn vader en zijn 95-jarige grootmoeder weer in conflict met elkaar komen, raakt Fassaert opnieuw geïntrigeerd door zijn familiegeschiedenis. In deze periode vraagt zijn grootmoeder hem bovendien naar Zuid-Afrika te komen om haar te helpen met haar testament. Hij besluit een film te maken over de vrouw die zo’n enorme invloed had op haar familie, en de hardnekkige legendes en mythen rond haar persoon te ontrafelen. Maar al snel wordt deze onderneming een stuk ingewikkelder dan Fassaert had kunnen bedenken.

Tom Fassaert studeerde in 2006 af aan de Filmacademie met zijn korte documentaire Doel leeft. Zijn eerste lange documentaire, De Engel van Doel, ging in 2011 op het filmfestival van Berlijn in première waar het een eervolle vermelding kreeg en vervolgens voor verschillende internationale filmfestivals geselecteerd werd.
A Family Affair, waar Fassaert ruim 5 jaar aan heeft gewerkt, is zijn tweede lange documentaire.
Fassaert was in 2008 een van de deelnemers van de IDFA Mediafonds Workshop; in 2013 was Fassaert samen met Menna Laura Meijer begeleider van de IDFA Mediafonds Workshop.
A Family Affair is geproduceerd door Wout Conijn van Conijn Film, in samenwerking met KRO-NCRV.

Bron: IDFA