Zzp’ers zien helemaal niets in FNV-plan minimumtarieven

Zzp’ers zien zelf erg weinig in het FNV-plan om een ‘brede cao’ in te voeren waarin onder meer minimumtarieven voor freelancers worden opgenomen.

Dat blijkt dinsdag uit een rondgang van NU.nl langs de belangenbehartigers van zzp’ers.

“Onze achterban zou nooit toestaan dat er afspraken over hen worden gemaakt in een cao”, aldus Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland. “Het zijn namelijk ondernemers, geen werknemers.”

Volgens Post probeert FNV met het voorstel de leden terug te winnen die het de afgelopen jaren verloor omdat steeds meer werknemers zzp’ers worden. “Dat is de platte reden van de FNV en daar hebben wij geen goed woord voor over.”

Buitenspel
“Ik vind dit geen verstandig plan en kan me ook niet voorstellen hoe dit in een vrije economie zou werken”, zegt Denis Maessen, voorzitter van de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP).

De vakbond plaatst zich volgens Maessen bovendien buiten het krachtenveld door met dit soort voorstellen te komen. “Het is alsof ze over de krijtlijn zijn gestapt, op de tribune zitten en nog maar wat roepen.”

FNV geeft er volgens belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw blijk van niet te luisteren naar de wensen van zzp’ers: “Zelfstandigen zonder personeel zijn ondernemers en zij willen zelf onderhandelen over hun tarieven. Zzp’ers willen niet onder een cao  vallen.”

FNV Zelfstandigen
Ook FNV Zelfstandigen zegt geen voorstander te zijn van cao’s voor zelfstandig ondernemers. “Maar we sluiten de ogen niet voor problemen in specifieke sectoren”, zegt directeur Henk Wesselo. Volgens Wesselo kunnen cao’s uitkomst bieden om schijnzelfstandigheid en ‘social dumping’ tegen te gaan.

FNV heeft het plan inmiddels genuanceerd op de website. De vakbond benadrukt nu dat het slechts sectoraal wil kijken of cao’s een uitkomst kunnen bieden om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Bron: NU.nl