Update: In reactie op dit artikel meldt A-Film dat er toch ‘enkele huidige films nog doordraaien’. Welke dat zijn, heeft A-Film nog niet bevestigd. A-Film haalt per direct al zijn films uit de bioscoop weg. Dit bevestigde Manon de Weerd, tot voor kort woordvoerder van de filmdistributeur, maandag aan HP/De Tijd. Het gaat om acht films, met als grootste titel de kinderfilm Apenstreken (2D en 3D) die met 38 kopieën overal in het land draait. Dit nieuws volgt op de aanvraag van surséance die A-Film vandaag heeft aangevraagd bij de rechtbank, met een faillissement als waarschijnlijk gevolg. Het bedrijf heeft een miljoenenschuld. Naast Apenstreken worden ook de films Belle, De Reunie, De Surprise, Dark Places en Infinitely Polar Bear uit de bioscoop gehaald. Komende releases, waaronder A Royal Night Out dat vorige week nog feestelijk het Vlissingse filmfestival Film by the Sea opende, worden on hold gezet. Het volgend jaar te verschijnen Sneekweek, waarvan de opnames nu bezig zijn, loopt volgens De Weerd geen gevaar. De productie gaat vooralsnog door. Andere distributeurs hebben vooralsnog hun steun betuigd aan A-Film. Er is nog geen sprake van het overnemen van titels. Sim van Veen, directeur van A-Film, verklaarde vandaag druk bezig te zijn met een doorstart. Volgens nog onbevestigde bronnen zouden er één of meerdere overnamekandidaten zijn.