Filmdistributeur A-Film stevent af op faillissement

A-Film Benelux, lange tijd de grootste onafhankelijke Nederlandse filmdistributeur, stevent af op een faillissement.

Het bedrijf, dat in het verleden onder meer de trilogie The Lord of the Rings en recent Michiel de Ruyter in de bioscoop bracht, heeft surséance van betaling aangevraagd. De schuldenlast van het bedrijf loopt volgens insiders in de vele tientallen miljoenen euro’s.

De directe aanleiding voor de surséance van betaling is de weigering van de Rabobank om het bedrijf nog leningen te verstrekken. Volgens bronnen heeft de bank meer dan vijftien miljoen euro aan leningen bij het bedrijf uitstaan. A-Film werd in 1999 opgericht door San Fu Maltha en Pim Hermeling. In korte tijd maakte het bedrijf een spectaculaire groei door. Het had een megahit met de trilogie The Lord of the Rings, maar boekte ook successen met Paul Verhoevens Zwartboek, Roman Polanski’s The Pianist en Ang Lee’s Brokeback Mountain.

Na het vertrek van Maltha in 2006 en Hermeling twee jaar later was het gedaan met het grote succes. Incidenteel had het bedrijf nog hits (Alles is Familie, Verliefd op Ibiza), maar het waren er te weinig om financieel gezond te blijven. De fusie twee jaar geleden met distributeur Benelux bood niet de oplossing waarop was gehoopt.

Glazen bol
Maltha vindt het ‘vreselijk’ dat A-Film ten onder dreigt te gaan. Hij wijt het aan een verkeerd uitbrengbeleid, maar vooral aan de veranderingen in de bioscoopbranche. ‘Aan dvd’s kun je niets meer verdienen en de piraterij kost de bioscoopbranche jaarlijks 75 miljoen euro. En dan is er nog de concurrentie van onlinediensten als Netflix. Ik heb geen glazen bol, maar ik verwacht dat er meer distributeurs zullen omvallen.’

De bij de leningen aan A-Film Benelux betrokken directievoorzitter Rabobank Randmeren Hans van der Guchte weigert commentaar: ‘Wij geven geen informatie over individuele klantsituaties.’

Bron: Het Parool