NFF presenteert programma van de 35e editie: Film, TV en Interactive & Games

Van 23 september tot en met 2 oktober 2015 staat de 35e editie van het NFF op het programma. Tien dagen lang is Utrecht het podium van de filmwereld. Bekijk premières, documentaires, animaties en televisiedrama’s.

Zie grensverleggende, must see auteursfilms in het Forum van de Regisseurs. Haal inspiratie uit het hoofdthema Grenzeloos Nederlands waar we samen met makers, experts en het publiek de internationale kracht van de Nederlandse film opzoeken. Bezoek het bruisende Festivalhart in het Oude Postkantoor op de Neude en de vele bioscopen. Beleef games, interactive digital storytelling, talkshows, exposities en debatten. Ontmoet acteurs, makers, jonge talenten en fans. En verken de grenzen van Nederlandse film. Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival, maakte vandaag het complete programma bekend tijdens de programmapresentatie in het Ketelhuis. Drie pijlers staan dit jaar, maar ook in de komende jaren, centraal: FILM, TV en INTERACTIVE & GAMES.

Op het festival zijn dit jaar 352 films te zien, waaronder 40 speelfilms, 37 lange documentaires, 65 korte films, 65 korte documentaires, 26 televisiedrama’s en 76 premières. Een rijk en gevarieerd programma van de openingsfilm J.KESSELS van Erik de Bruyn van wie 15 jaar later ook de geremasterde WILDE MOSSELS wordt vertoond, de nieuwe speelfilm van Joost van Ginkel THE PARADISE SUITE met o.a. Issaka Sawadogo en van Max Porcelijn DE GROTE ZWAEN met Peter van de Witte, Anniek Pheifer, Ton Kas, René van ’t Hof en Michiel Romeyn, de documentaires PERFECT HORSE van Hans Fels over geschiedenis, heden en de toekomst van de Lippizaner en het familiedrama LITTLE ANGELS van Marco Niemeijer, korte films zoals de animatie UNDER THE APPLE TREE en het drama DOS SANTOS met nieuw acteertalent Anton de Bies. De verhalen raken gevoelige snaren, of ze nu diep serieus of hilarisch van aard zijn.

Op het NFF is er, vanwege de 20-jarige culturele betrekkingen tussen Nederland en Vlaanderen, ook uitgebreid aandacht voor films en hun makers uit Vlaanderen. De speelfilms CAFE DERBY, PARADISE TRIPS en de lange animatie CAFARD beleven in aanwezigheid van regisseurs en acteurs hun Nederlandse première.

Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek
De nominaties voor de Gouden Kalveren zijn dit jaar al op 1 september bekendgemaakt. Maar het publiek mag ook een Gouden Kalf toekennen, namelijk het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. Via www.goudenkalfvanhetpubliek.nl kan het publiek vanaf nu stemmen op hun top 3 uit 17 films die in de periode van 1 september 2014 tot 1 september 2015 meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken hebben. Op donderdag 24 september wordt de top 3 bekendgemaakt, waarna een nieuwe stemronde start waarvan op vrijdag 2 oktober tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren de winnaar bekend wordt gemaakt. De producent van de film ontvangt een Gouden Kalf, maar ook nog eens €30.000,- om te investeren in een nieuw filmproject. Ook nummer 2 en 3 krijgen een financiële bijdrage voor een nieuw project, respectievelijk €20.000,- en €10.000,- conform de bonusregeling van het Abraham Tuschinski Fonds. Lees hier het hele persbericht.

NFF Debuut Competitie
Tijdens de programmapresentatie werden de nominaties van de NFF Debuut Competitie onthuld: DEAL WITH IT van Shamira Raphaëla, DE ALCHEMISTEN van Jona Honer en NOORDERZON van Daan Hocks maken kans op de Filmprijs van de Stad Utrecht, bestaande uit een beeld en een geldbedrag van €5.000,-. De winnaar van de NFF Debuut Competitie wordt tijdens de openingsavond van het NFF op woensdag 23 september bekendgemaakt door Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht. Lees hier het hele persbericht.

TV: Premières, marathons en wereldrecord binge-watching
Nog nooit waren er zoveel Nederlandse dramaseries op tv. Alleen al voor de Gouden Kalf Competitie werden er dit jaar zestien ingestuurd. Series uit Nederland oogsten ook internationaal steeds meer lof. Remakes over de grens zijn geen uitzondering meer. Op het festival gaan de volgende televisiedrama’s in première: VOLGENS JACQUELINE (Johan Timmers), DE JACHT (Will Koopman) en DE AFFAIRE (Hanro Smitsman). Daarnaast viert ONE NIGHT STANDS hun 10-jarig jubileum, KORT! zijn 15-jarig jubileum en HET UUR VAN DE WOLF zijn 20-jarig jubileum.

Series kijken? In het NFF Festivalhart is er een huiskamer ingericht met écht bed. De ideale plek om heerlijk ontspannen de beste televisieseries te bekijken. Van diverse Nederlandse series biedt het NFF marathonvoorstellingen aan waaronder OVERSPEL III (Bram Schouw, Frank Ketelaar, Albert Jan van Rees), VOLGENS JACQUELINE (Johan Timmers), PENOZA IV (Diederik van Rooijen) en DE AFFAIRE (Hanro Smitsman).

Wereldrecord: The Ultimate Binge
Een aantal veelkijkers gaat een poging doen om tijdens het festival het wereldrecord binge-watching te verbreken in The Ultimate Binge. Dat is een sportieve prestatie die een lange adem vereist, want het huidige record staat op 91 uur. De deelnemers kijken aan één stuk door Nederlandse televisieseries in een speciaal ingerichte kas op de Neude.

INTERACTIVE & GAMES: Digital Storytelling Competitie & Dutch Game Awards
Onder INTERACTIVE & GAMES wil het NFF ook via zijn platform mensen in aanraking laten komen met vormen van visueel vertelde verhalen, waarbij de kijker niet alleen toeschouwer is maar ook meedoet.

Bestaande game events en samenwerkingen die het NFF al een aantal jaren host, zoals INDIGO, biedt het festival ook dit jaar weer onderdak. Hier kan het publiek kennis maken met de nieuwe games van Nederlandse bodem en deze ook direct spelen. Het programma wordt nu aangevuld met de Control Conference, de belangrijkste tweedaagse game conferentie van ons land, en de Gouden Kalveren van de gamesector: de Dutch Game Awards. De nominaties hiervoor zijn vandaag bekendgemaakt door Control & ImproVive, onze partners voor deze events. Samen presenteren we ook het Worldbuilding Seminar waar de werelden van film en games samenkomen.

Digital Storytelling Competitie
Het NFF heeft dit jaar voor het eerst de Digital Storytelling Competitie en wil hiermee een erepodium bieden voor het mooiste en het beste dat Nederland op het gebied van Digital Storytelling te bieden heeft. Acht projecten werden geselecteerd en drie projecten zijn genomineerd voor de eerste NFF Digital Storytelling Award: 4JIM van KRO/NCRV, REFUGEE PUBLIC van De Volkskrant en Submarine Channel en WAAROM SREBRENICA MOEST VALLEN van VPRO.

Journalist en televisiepresentator Jelle Brandt Corstius presenteert op woensdag 30 september en donderdag 1 oktober in twee sessies het mooiste en beste dat ons land op het gebied van Digital Storytelling te bieden heeft. De makers van de acht geselecteerde projecten navigeren samen met het publiek door hun project. Dat vormt een unieke mogelijkheid om deze digitale producties voor één keer live op het bioscoopscherm te zien. Als slotstuk op de tweede avond wordt bekend wie de eerste NFF Digital Storytelling Award 2015 powered by Ramillas.com wint, inclusief de bijbehorende geldprijs van € 2.000,-. Lees hier het hele persbericht.

NFF op TV
De VPRO doet uitgebreid verslag van het festival in het journaal Nederlands Film Festival op 3. Presentatoren Daphne Bunskoek en Tim den Besten geven van maandag 28 september t/m donderdag 1 oktober dagelijks om 19:55 uur bij de VPRO op 3 een verfrissende inkijk in de wondere wereld van film en televisie. Van uiteenlopende reportages met rode loper-glamour en zenuwachtige Gouden Kalf genomineerden tot portretten van gevierde regisseurs en de beste acteurs. Op vrijdag 2 oktober wordt de uitreiking van de Gouden Kalveren uitgezonden, vanaf 19:15 uur live te volgen via een stream op filmfestival.nl en vanaf 20:25 uur komen de grote prijzen aan bod in een spectaculaire, door Claudia de Breij gepresenteerde, live show bij de VPRO op NPO 3.

Programma online & kaartverkoop van start
Vanaf vandaag staat de volledige programmering van alle films, events en talks van het 35e Nederlands Film Festival op filmfestival.nl en is de kaartverkoop van start gegaan. Donderdag 10 september wordt het NFF Magazine gedistribueerd via de Volkskrant met daarin het complete programma, interviews en achtergrondverhalen. Het NFF Magazine is nu al online te lezen.

De 35e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2015 en vindt plaats door heel Utrecht. Van het NFF Festivalhart (Oude Postkantoor) op de Neude, Pathé Rembrandt, TivoliVredenburg, ’t Hoogt, Louis Hartlooper Complex, Wolff City tot de nieuwe bioscoop CineMec. De openingsavond en de uitreiking van de Gouden Kalveren vinden dit jaar plaats in het Beatrix Theater. #NFF2015

Bron: Nederlands Film Festival