(OTTO) van Job, Joris en Marieke Nederlandse inzending Oscars® Korte Animatiefilm

De korte animatiefilm (OTTO) van Job, Joris & Marieke is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Animated Short Film. De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Animated Short Film, oftewel een Oscar®.

De film werd gekozen door de Oscar®selectiecommissie Korte Animatiefilm, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), KLIK! – Amsterdam Animatie Festival en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP).

Uit het rapport van de selectiecommissie: ”In (Otto) wordt een universeel thema op een unieke manier uitgewerkt. Het verhaal wordt op een originele manier in beeld gebracht en getuigd van groot vakmanschap.”

(Otto) is de tweede film van Job, Joris & Marieke die wordt ingezonden naar de Academy namens Nederland. Vorig jaar werd de korte animatiefilm A SINGLE LIFE ingestuurd. Voor A Single Life ontvingen zij afgelopen februari een Oscar® nominatie in de categorie Best Animated Short Film.

(Otto) gaat in wereldpremière tijdens de aanstaande editie van het prestigieuze Toronto International Film Festival (TIFF) in Canada, dat plaats vindt van 10-20 september 2015. De film wordt vertoond als onderdeel van het internationale competitieprogramma Short Cuts. Vorig jaar ging A Single Life, ook tijdens dit festival in wereldpremière. In Nederland is de film in de bioscoop te zien in september, tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

In (Otto) steelt een vrouw die geen kinderen kan krijgen het imaginaire vriendje van een klein meisje en houdt dit geheim voor haar man. Terwijl de vrouw van het leven geniet met haar imaginaire kindje, wordt de kloof tussen haar en haar man steeds groter. Wanneer het kleine meisje haar vriendje komt terug eisen, is het de kracht van de verbeelding die iedereen weer samen brengt.

Zowel regie, scenario en animaties van (Otto) waren in handen van Job, Joris & Marieke, die tevens de productie voor hun rekening namen. Job, Joris & Marieke bestaat uit: Job Roggeveen (1979), Joris Oprins (1980) en Marieke Blaauw (1979), allen afgestudeerden van de Design Academy in Eindhoven. In 2007 richtten zij hun studio op en hebben inmiddels een groot aantal korte films op hun naam staan. Vorig jaar verwierven ze internationale naam en faam, met de voor een Oscar® genomineerde korte animatiefilm A Single Life. A Single Life kreeg lovende internationale recensies en ontving meer dan 10 internationale prijzen. Hiernaast hadden Job, Joris & Marieke internationaal veel succes met de korte animatiefilm Mute (2013), stonden ze aan de wieg van animatieserie de Tumblies (2012) en maakten ze de videoclip voor Ik Neem je Mee (2011), van Gers Pardoel (19 miljoen keer bekeken). Ook maakten ze de videoclips voor het Edison winnende muziekproject Happy Camper.

(Otto) kwam tot stand in het kader van KORT!, een samenwerkingsproject van de NTR, het Nederlands Filmfonds en het Mediafonds, met steun van het CoBO. Doel is om gezamenlijk de productie van de Nederlandse korte film te stimuleren.

EYE International organiseert de selectie van de korte animatiefilm die namens Nederland word ingezonden naar de Oscars®, de kwalificatievertoningen van de film in Los Angeles en verzorgt tevens de inzending van (Otto) naar de Academy. Op 14 januari 2016 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op 28 februari 2016.

Bekijk hier de trailer van (Otto) : https://vimeo.com/135269325

Bron: EYE International