Speelfilm THE PARADISE SUITE Nederlandse Oscar-inzending

The Paradise Suite van regisseur Joost van Ginkel is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen voor de aankomende Academy Awards. De film met een internationale cast bestaande uit onder andere Issaka Sawadogo (The Invader), Anjela Nedyalkova (Avé), Magnus Krepper (The Bridge), Sigrid ten Napel (Prins), Raymond Thiry (Bloed, Zweet & Tranen) en Dragan Bakema (Brownian Movement), wordt ingestuurd voor de categorie Best Foreign Language Film.

The Paradise Suite werd uit 28 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie bestaande uit afgevaardigden van de volgende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties: Dutch Directors Guild, Kring van Nederlandse Filmjournalisten, Muziekinstituut Multimedia, Netwerk Scenarioschrijvers, Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, VERS – Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers, Nederlandse Vereniging van Cinematografen, Filmproducenten Nederland, Vereniging Constructief Audio, Vakgroep Crewbelangen (sector Audiovisueel van FNV KIEM), Nederlandse Vereniging Cinema-Editors en EYE Film Instituut Nederland.

Op 14 januari 2016 maakt de Academy de nominaties in alle categorieën bekend. De Oscars worden uitgereikt op 28 februari 2016

The Paradise Suite beleeft zijn wereldpremière tijdens de aankomende editie van het Toronto International Film Festival (10 – 20 september). De film is geselecteerd voor het Discovery-programma waarin films worden gepresenteerd van nieuwe regisseurs die als veelbelovend voor de internationale cinema worden beschouwd. De Nederlandse première vindt plaats op 26 september tijdens het Nederlands Filmfestival. De film is niet opgenomen in de Gouden Kalveren competitie dit jaar. Onder de nieuwe regels van de Dutch Academy For Film kan de film in verband met de releasedatum na 15 juli, volgend jaar wel meedoen aan de race om de nationale filmprijs.

The Paradise Suite is een rauw-poëtische mozaïekvertelling waarin de personages, die al dan niet vrijwillig in Amsterdam zijn neergestreken, ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben, behalve hun verre wortels: Zweeds, Afrikaans, Bulgaars, Bosnisch en Servisch. Maar liefde en vriendschap blijken bindende factoren, die het lot in een harde maatschappij doen kantelen en sprankjes hoop aan de horizon doen gloren.

Scenarist/regisseur Joost van Ginkel is bekend van zijn eerste korte film Zand uit 2008, die in dat jaar als enige Nederlandse film werd geselecteerd voor het filmfestival in Venetië. Zand heeft dertien internationale prijzen gewonnen en was tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie Korte Film. Van Ginkel´s eerste speelfilm 170 HZ, volledig in gebarentaal, won in 2011 onder andere een Gouden Kalf (Publieksprijs) en de MovieSquad Award (jongerenjury).

The Paradise Suite is geproduceerd door Ellen Havenith (PRPL) en Jeroen Beker (Bastide Films) in coproductie met GötaFilm, Film Väst (Zweden) en KaBoAl Pictures (Bulgarije). De film is tot stand gekomen met de steun van het Nederlands Film Fonds, Netherlands Film Production Incentive, Eurimages, Swedish Film Institute en het Bulgarian National Film Center.

September Film neemt de distributie op zich en brengt The Paradise Suite vanaf 29 oktober in de Nederlandse filmtheaters, met een pre-release op 24 september.

Bron: EYE International