5 nominaties 15e VPRO Cinema Afficheprijs

De posters van Aanmodderfakker, Brozer, J.Kessels, Prins en Those Who Feel the Fire Burning maken kans op de 15e VPRO Cinema Afficheprijs, een publieksprijs voor de beste filmposter van het jaar. Ze werden door een vakjury met o.a. cameraman Hoyte van Hoytema, regisseur Martin Koolhoven, art director Jan Roelfs en kostuumontwerpster Jany Temime gekozen uit de oogst van het afgelopen jaar, bestaande uit een kleine zestig posters voor speelfilms en documentaires.

De genomineerde posters zijn gemaakt door Sander Brouwer (Prins), de Vlaamse Amira Daoudi (J. Kessels), Jom Semah en Morgen Knibbe (Those Who Feel the Fire Burning), Vincent Meertens (Aanmodderfakker, met een illustratie van Tim Enthoven) en Brat Ljatifi (Brozer), die de Afficheprijs al twee keer won.

Posters van de grootste kassuccessen van het afgelopen jaar ontbreken bij de voorselectie. “Ze zijn ambachtelijk goed maar nooit bijzonder”, merkte een van de leden van de preselectiejury op. De jury was overigens eensgezind; zij gaven weliswaar punten aan 23 van de 57 posters maar het overgrote deel ging naar de vijf genomineerde posters.

Het publiek beslist

Het woord is nu aan het publiek. Op cinema.nl/afficheprijs kan tot en met woensdag 30 september 2015, 12.00 uur worden bepaald wat het beste Nederlandse filmaffiche is van het afgelopen jaar. Stemmers maken kans op fraaie prijzen, waaronder 2 kaarten voor het Gala van de Nederlandse Film, beschikbaar gesteld door het Nederlands Film Festival.

De winnaar van de 15e VPRO Cinema Afficheprijs (bestaand uit een bedrag van 2.500 euro en een wisseltrofee: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten, ontworpen door Titus Leeser, beschikbaar gesteld door EYE) wordt donderdagavond 1 oktober bekend gemaakt in de NFF Talkshow gepresenteerd door Art Rooijakkers.

De vakjury van de VPRO Cinema Afficheprijs bestond uit Bor Beekman (filmredacteur de Volkskrant), Emma Curvers (hoofdredacteur Cineville), Tibor Dekker (eindredacteur VPRO Cinema), Hoyte van Hoytema (director of photography), Hein van Joolen (oprichter Gusto entertainment), Martin Koolhoven (filmmaker), Dana Linssen (hoofdredacteur de Filmkrant), Jan Roelfs (art director) Alex de Ronde (directeur Het Ketelhuis), Joyce Roodnat (Cultureel commentator NRC), Monique van Schendelen (publiciteitsexpert), Jany Temime (kostuumontwerper), Geertje Veenbergen (hoofd Marketing & Communicatie Nederlands Film Festival), Hanna Verboom (oprichter Filmplatform Cinetree) en Beate Wegloop (art director VPRO Gids). De jury beoordeelde niet alleen op artistieke criteria; de affiches worden ook geacht communicatief en wervend te zijn.

De Afficheprijs wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Film Festival, met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds.

Bron: MVSP