Winnaar competitie Forum van de Regisseurs ontvangt 5.000 euro voor nieuwe filmproductie

De winnaar van het nieuwe NFF-programma en competitie Forum van de Regisseurs, waarin een eigen selectie must see films wordt vertoond, heeft een mooi vooruitzicht. De Prijs van het Forum van de Regisseurs bestaat uit €5.000,- om te besteden aan een volgende filmproductie.

In totaal dingen er negen nieuwe en recente films mee naar de Prijs van het Forum van de Regisseurs. De prijs, beschikbaar gesteld door het VEVAM Fonds, wordt tijdens de slotavond van de competitie op donderdag 1 oktober uitgereikt door een driekoppige jury, bestaande uit  filmregisseur en tevens scenarist Caroline Strubbe (I’M THE SAME, I’M AN OTHER), theaterregisseur en artistiek directeur van Theater Utrecht Thibaud Delpeut en filmcriticus en programmeur (onder andere van de Berlinale en het Filmfestival Mannheim-Heidelberg) Joseph Schnelle.

De negen geselecteerde films, dit jaar geselecteerd door (film)journalisten en curatoren Dana Linssen en Jan Pieter Ekker, hebben gemeen dat zij de grenzen en de mogelijkheden van de filmkunst verkennen en het gesprek over film nieuwe impulsen geven. Kunstenaars uit verschillende disciplines leiden de geselecteerde films in en na elke film vindt een gesprek met de makers en de inleiders plaats. Dit live-element en deze ontmoetingen maken een belangrijk deel uit van het publieksprogramma, dat wil beklemtonen dat de Nederlandse filmgeschiedenis er altijd een van uitwisseling en grensoverschrijders is geweest.

Aan LUCIFER, een film van de Vlaamse regisseur Gust Van Den Berghe, de eer om op donderdag 24 september de eerste editie van het Forum van de regisseurs (buiten de competitie) te openen. Het programma wordt op 1 oktober afgesloten met de vertoning van Erik de Bruyn’s digitaal geremasterde WILDE MOSSELS, die 15 jaar geleden in originele versie het Nederlands Film Festival opende.

De negen films die in competitie zijn voor het Forum van de Regisseurs zijn:

• Vrijdag 25 september 19:00 uur PRINS – Sam de Jong (inleiding door rapper Donnie)
• Vrijdag 25 september 21:30 uur WERK – Erik van Lieshout (inleiding en een vertoning van MY LIFE AS AN ARTIST van Helena Muskens en Quirine Racké)
• Zaterdag 26 september 19:00 uur TUSSEN 10 EN 12 – Peter Hoogendoorn (inleiding door een video-essay van filmcriticus Kees Driessen)
• Zaterdag 26 september 21:30 uur ZURICH – Sacha Polak (inleiding door dichter Ingmar Heytze)
• Zondag 27 september 19:00 uur THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING – Morgan Knibbe (inleiding door theaterregisseur Daria Bukvic)
• Zondag 17 september 21:30 uur EEN DAG IN ‘T JAAR – Margot Schaap (inleiding met illustraties van Nina Maissouradze)
• Maandag 28 september 19:00 uur GROENLAND – Tomas Kaan (inleiding door schrijver Philip Huff)
• Dinsdag 29 september 19:00 uur THE PARADISE SUITE – Joost van Ginkel (inleiding door comedian Raoul Heertje)
• Woensdag 30 september 19:00 uur ATLANTIC. – Jan-Willem van Ewijk (met performance van fotografe, filmmaker en scenarioschrijver Janica Draisma)

Alle films worden vertoond in het Louis Hartlooper Complex en kaarten zijn vanaf 7 september te koop via filmfestival.nl. Het Forum van de Regisseurs wordt mede mogelijk gemaakt door het VEVAM Fonds en het Nederlands Filmfonds.

Bron: Nederlands Film Festival

De 35e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober in Utrecht. #nff2015