KLIK! haalt animatiegrootheden PES, Johnny Kelly en Tomm Moore naar Nederland

KLIK! verheugt zich op de komst van Ierse illustrator, strip- en filmmaker, Tomm Moore. Hij zal een presentatie geven over zijn werk bij animatiestudio en productiebedrijf Cartoon Saloon en hij zal vertellen over het door hem geregisseerde gedeelte ‘On Love’ voor de Kahlil Gibran’s film The Prophet. Deze langverwachte speelfilm is geproduceerd door actrice Salma Hayek en is een verfilming van een van de bestverkochte boeken aller tijden. De film kwam in augustus uit in de V.S. en ontving daverende recensies. Tomm Moore’s eerste twee speelfilms, The Secret of Kells (2009) en Song of the Sea (2014), werden beide genomineerd voor de Academy Award in de categorie Best Animated Feature.

Johnny Kelly is een internationaal gevierd animator en ontwerper uit Ierland. Hij zal een inkijkje geven in zijn werk bij Nexus Productions, waar hij werkt aan interessante projecten en opdrachten voor Adobe, Vitra, Google en het Victoria and Albert Museum. Zijn korte film Procrastination (2007) werd uitgezonden door de BBC en won de Jerwood Moving Image Award. John Kelly regisseerde de stop-motion animatie Back to the Start(2011) voor Chipotle die de Film Grand Prix won op het Cannes Lions International Festival of Creativity. In Nederland is Johnny Kelly het meest bekend van de leader die hij regisseerde voor televisieprogramma Het Klokhuis.

Stop-motion grootmeester PES zal een mix presenteren van persoonlijk werk en commerciële projecten. Hij zal vertellen over zijn inspiratiebronnen, zijn creatieve proces en hoe hij materialen selecteert voor zijn werk. PES is het meest bekend als de maker van Fresh Guacamole (2012), de kortste film ooit genomineerd voor een Oscar. Momenteel ontwikkelt hij Garbarge Pail Kids voor het grote scherm.

“Animatie is een soort poëzie, een zorgvuldige constructie van beelden en geluiden. Deze korte films bevatten buitengewoon krachtige waarheden en ideeën, in staat om zowel hilarisch als serieus te zijn – vaak binnen dezelfde film. Er is nog zoveel te ontdekken in de wereld van animatie: er zijn net zoveel verschillende animatiestijlen en verhalen als verschillende animatoren!” – Yvonne van Ulden, Creative director KLIK!

In een speciale samenwerking met EYE, presenteert KLIK! EYE on Art: Johan Rijpma. Veelzijdig kunstenaar Johan Rijpma deelt zijn inspiratiebronnen en het denk- en werkproces achter zijn eclectische werk. Zijn films, animaties, muziekvideo’s en andere werken zijn vaak het resultaat van zijn fascinatie van en exploratie van het creatieve ontwerpproces en het onvoorspelbare.

Het buitengewone werk van deze bijzondere gasten, hun innovatieve technieken en gebruik van materialen belichamen het ambachtelijke thema van dit jaar: Rock, Paper, Scissors. Terugdenkend aan de tijd van authentieke en eenvoudige materialen laat KLIK! de schoonheid zien van imperfecties. De Do It Yourself beweging is bezig met een sterke opmars als reactie op de digitale revolutie en een toenemende afhankelijkheid van machines. Net als in de laat 19e-eeuwse Arts and Crafts beweging verwerpen kunstenaars massaproductie en wenden zij zich opnieuw tot de ambachten. Unieke handgemaakte objecten en analoge technieken staan weer volop in de belangstelling. Omdat technische perfectie zo gemakkelijk kan worden bereikt met technologische middelen verliest deze aan waarde en herontdekt het publiek de waarde en kwaliteit van ambachtelijke producten, wat terug te zien is in de populariteit van website als Etsy.

Deze ontwikkeling zien we ook terug op animatiegebied. Al meer dan een eeuw streven filmmakers naar fotorealisme, wat met computeranimatie is bereikt in films als Avatar enLife of Pi. Stop-motion animatie daarentegen is bezig met een opmars, zowel bij professionele filmmakers als amateurs. Ze deinzen er niet voor terug materialen in hun volledige vorm te laten zien en verbergen geen technische imperfecties. Alledaagse materialen en rekwisieten als touw, wol, bubbeltjes plastic, bouwstenen, gemalen koffie en poppen staan centraal. Zelfs in computeranimatie, dat vaak wordt gebruikt om deze materialen te imiteren. Het tonen van het productieproces van deze werken in behind-the-scenes materiaal is inherent aan de DIY-beweging.

Met Rock, Paper, Scissors viert KLIK! de DIY-beweging in de vorm van haar filmprogrammering, presentaties, panelgesprekken, masterclasses en installaties.

Early Bird
Tot 7 september is het nog mogelijk om voor een aantrekkelijke prijs early bird tickets voor het festival aan te schaffen via Ticketscript.

Over KLIK!
Het KLIK! Amsterdam Animation Festival is een jaarlijks terugkerende viering van animatie in al haar vormen. KLIK! geeft een podium aan animatie in de breedste zin van het woord en vertoont speelfilms, korte films, commercials, videospellen en installaties. De achtste festivaleditie vindt plaats van 27 oktober tot en met 1 november 2015 in EYE Amsterdam. Voor haar competities ontving KLIK! dit jaar meer dan 1800 inzendingen uit 80 landen.