Hoofdthema NFF 2015: Grenzeloos Nederlands

Het Nederlands Film Festival (NFF) staat de 35e editie stil bij de internationale reikwijdte van de Nederlandse film en zijn makers in het hoofdthema Grenzeloos Nederlands. Gezien de succesvolle films die de afgelopen jaren in het buitenland vertoond én bekroond werden, is het meer dan duidelijk: de Nederlandse filmwereld kent weinig grenzen meer.

Hoe valt het internationale succes te verklaren? En wat levert het op om over de grens te gaan? Deze en andere vragen lopen als een rode draad door het festivalprogramma heen. Zo toont het NFF succesvolle Nederlandse films in het buitenland en zijn diverse filmmakers die internationaal werken via videoboodschappen, in de publiekscampagne en op het festival te zien. En verwelkomt het NFF onder andere director of photography Hoyte van Hoytema, kostuum designer Jany Temime en production designer Jan Roelfs als Masters op het komende festival.

NFF Masters
De ins &outs van de indrukwekkende internationale carrières van de NFF Masters worden tijdens publieke interviews op het festival belicht. Ook toont het NFF diverse films met hun werk en zijn zij bij diverse Q&A’s aanwezig.

De Zweeds-Nederlandse director of photography Hoyte van Hoytema maakte met zijn camerawerk voor films als THE FIGHTER, HER en INTERSTELLAR furore in de internationale filmwereld. Momenteel werkt hij aan de nieuwste Bondfilm SPECTRE. Op vrijdag 25 september (19.30 uur, TivoliVredenburg) interviewt regisseur Jean van de Velde Van Hoytema aan de hand van voorbeelden over zijn carrière vol creatieve samenwerkingen.

Jany Temime ontwierp de kostuums voor Nederlandse films als CISKE DE RAT en Oscarwinnaars ANTONIA en KARAKTER. Inmiddels woont Jany Temime in London, waar ze faam verwierf met haar werk voor onder andere GRAVITY, SKYFALL en zes HARRY POTTER-films. De Belgische muzikant en televisiemaker Jan Leyers interviewt Jany Temime op zaterdag 26 september (19.30 uur, TivoliVredenburg). Daarnaast stelt het NFF in samenwerking met het Centraal Museum een aantal van haar bijzondere creaties tentoon in het Utrechtse Stadhuis. Van de cape uit het kostuumepos HOOGSTE TIJD,  drie kostuums uit de Bond-film SKYFALL tot twee gloednieuwe kostuums uit de nieuwe Bond-film SPECTRE als voorproefje voor 007-fans.

Production designer Jan Roelfs drukte samen met zijn collega Ben van Os vanaf 1983 zijn stempel op vele Peter Greenaway-films. Voor kleurrijke decors en dito kostuums van diens THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER werd het duo bekroond met de Europese filmprijs; in 1991 gevolgd door een Gouden Kalf voor hun complete oeuvre. Sinds begin jaren negentig werkt Roelfs voornamelijk in de VS, onder anderen voor Oliver Stone. Op zondag 27 september (19.30 uur, TivoliVredenburg) vertelt Roelfs in een verdiepend gesprek hoe hij al die spectaculaire sets en werelden creëert. En wie weet toont hij al wat van de nieuwe Spielberg-productie GHOST IN THE SHELL waar hij op dit moment aan werkt.

Naast de Masters geven verschillende makers acte de présence door middel van videoboodschappen voor vertoningen en quotes in diverse NFF-uitingen waar zij vertellen over hun internationale carrière, zoals Jeroen Krabbé, Katja Herbers, Jacqueline Makkee, Junkie XL, Erik Jan de Boer, Barry Atsma, Monic Hendrickx en Maryam Hassouni.

Campagne
Gezichten van de publiekscampagne in de bioscoop en in het straatbeeld dit jaar zijn regisseur Diederik van Rooijen, visual effects artist Justin van der Lek en actrice Sigrid ten Napel. Steeds meer Nederlandse films en Nederlandse filmmakers zijn over de hele wereld te vinden. Dit zit in de aard van het vak (film wordt overal gemaakt en bekeken), de aard van de Nederlander (wij redden ons altijd al goed in het buitenland), maar het past ook bij de tijdsgeest (de wereld wordt steeds kleiner dankzij vervoer en communicatie). Dit jaar staat het internationale karakter centraal op het NFF: het Nederlands Film Festival is internationaler dan je denkt. Bekijk hier de commercial en hier de volledige campagne.

Filmprogramma
Naast het Masterprogramma laat het NFF een selectie zien van films die hun première op prestigieuze filmfestivals als de Berlinale en TIFF beleefden, internationale prijzen in de wacht sleepten of door verschillende landen aangekocht zijn. Bij deze vertoningen leggen gasten uit hoe het succes verklaard kan worden en wordt ingegaan op de kracht van internationaal samenwerken. Onder dit programma vallen o.a. vertoningen van PRINS, ATLANTIC., GLUCKAUF, ZURICH, EISENSTEIN IN GUANAJUATO, COBAIN: MONTAGE OF A HECK, HET LEVEN VOLGENS NINO, THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING, WIPLALA en SCHNEIDER VS BAX.

De 35e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober in Utrecht. Vanaf 7 september staat het complete programma op filmfestival.nl en start de online kaartverkoop. #nff2015

Bron: Nederlands Film Festival