Nederlandse animatiefilm genomineerd voor de Cartoon d’Or

De Cartoon d’Or is een prijs voor de Beste Korte Animatiefilm van Europa. De prestigieuze award wordt jaarlijks uitgereikt en kende in het verleden inmiddels beroemde winnaars als Nick Park, Sylvain Chomet en Michael Dudok de Wit.

Alleen de beste van de beste films maken een kans, want om in aanmerking te komen moet een film al een prijs gewonnen hebben op een groot, Europees animatiefestival, waaronder het Belgische Anima (Brussel) en het Nederlandse HAFF (Utrecht).

Zes korte animatiefilms zijn dit jaar in de running voor de Cartoon d’Or. Wie wordt de opvolger van de absurde komedie The Christmas Log, de winnaar van 2014? Misschien wel A Single Life, een korte film van Nederlandse bodem die eerder dit jaar ook al genomineerd werd voor een Oscar.

Op de longlist stonden 31 films, waaronder nog een geanimeerde videoclip uit Nederland (Nobody Beats the Drum – Let It Go) en zes animatiefilms uit België (Deep Space, Hair, Last Door South, Oh My Dog!, Paradise, The Elephant and the Bicycle). Zij hebben de bikkelharde selectie helaas niet overleefd. De jury bestond dit jaar uit de Ierse producent Paul Young (Cartoon Saloon), de Belgische regisseur Jan Bultheel (Tondo Films) en de Franse producent Philippe Delarue (Futurikon). De winnaar wordt in september bekendgemaakt op Cartoon Forum in Toulouse.

Nominaties Cartoon d’Or 2015

A Single Life
Geregisseerd en geproduceerd door Job, Joris & Marieke (Nederland).
Het verhaal draait om Pia, die ineens in staat is om door haar eigen leven heen te reizen wanneer ze een mysterieuze vinylsingle opzet. De korte film werd volledig met de computer gemaakt en was vorig jaar een van de vier Ultrakort-films die in alle zalen van Pathé draaide.

Autumn Leaves (Premier Automne)
Geregisseerd door Carlos De Carvalho & Aude Danset. Geproduceerd door Je Regarde, Melting Productions en In Efecto (Frankrijk).
Abel leeft in de winter en Apolline leeft in de zomer, allebei afgezonderd in hun eigen ‘natuur’. Ze ontmoeten elkaar nooit, want dat hoort zo niet. Wanneer Abel op een dag de grens oversteekt en Apolline ontdekt, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen.

Brothers in Arms (Våbenbrødre)
Geregisseerd door Cav Bøgelund. Geproduceerd door Film Maker (Denemarken).
De korte tekenfilm draait om Eagle, de commandant van een Deens peloton, en Fareed, de kapitein van de lokale politie in Afghanistan. Ondanks hun culturele verschillen moeten de twee mannen samenwerken om de veiligheid in het oorlogsgebied te verbeteren.

Coda
Geregisseerd door Alan Holly. Geproduceerd door And Maps and Plans en The Irish Film Board (Ierland).
In Coda doolt een eenzame ziel dronken door de stad. In een park ontmoet hij de Dood, die hem allerlei zaken laat zien. Ervaring met handgetekende animatie deed de maker op bij Cartoon Saloon, waar hij onder meer meewerkte aan The Secret of Kells.

I Can’t Wait (Moi j’attends)
Geregisseerd door Claire Sichez. Geproduceerd door Les Films d’Ici en La Station Animation (Frankrijk).
Iets eenvoudigs, iets bitterzoets, iets voor elke leeftijd, iets wat iedereen voor zichzelf wil houden, iets met veel gevoelens, iets wat we uiteindelijk met iedereen willen delen: het verhaal van het leven. De tekenfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Davide Cali en Serge Bloch.

The Bigger Picture
Geregisseerd door Daisy Jacobs. Geproduceerd door National Film and Television School (Verenigd Koninkrijk).
The Bigger Picture
volgt twee broers die moeite hebben om voor hun bejaarde moeder te zorgen. Richard vlucht meteen weg als er een klusje is, terwijl Nick alles mopperend doet. De stop-motionanimatie mengt levensgroot geschilderde figuren met echte objecten en decors.

Bron: Animatieblog