Bijna twee miljoen euro Europese steun voor Nederlandse audiovisuele en culturele sector

De Europese Commissie maakte deze zomer de resultaten bekend van vier oproepen binnen het Creative Europe programma (Cultuur en MEDIA). De Nederlandse audiovisuele en culturele sector ontvangt maar liefst bijna twee miljoen euro voor Slate Funding (een pakket van drie tot vijf film- en televisieprojecten), Video Games, Literaire Vertalingen en Europese Platforms.

Bijna zeven ton voor de ontwikkeling van film- en televisieprojecten
Alle vier ingediende aanvragen van Nederlandse film- en televisieproducenten voor de ontwikkeling van drie tot vijf film- en televisieprojecten zijn gehonoreerd voor een totaalbedrag van bijna zeven ton. De geselecteerde producenten zijn Circe Plans, Johan Nijenhuis & Co, BosBros en Pieter van Huystee Film & TV Produkties. Voor deze oproep werden in totaal 75 aanvragen gehonoreerd voor een bedrag van bijna twaalf miljoen euro. De geselecteerde aanvragen kwamen uit twintig Europese landen.

Vijf ton voor Nederlandse game-ontwikkelaars
Vier Nederlandse game-ontwikkelaars ontvangen in totaal bijna vijf ton voor de ontwikkeling van videogames, dat is 14,7 % van het totaalbudget (bijna 3,5 miljoen euro). Nederland ontvangt na het Verenigd Koninkrijk de hoogste bijdrage uit deze oproep. Games in het genre adventure zijn het sterkst vertegenwoordigd, mede vanwege het narratieve karakter, één van de belangrijkste vereisten van deze oproep. PC, smartphone en tablets zijn de populairste platforms. De vier Nederlandse geselecteerde game-ontwikkelaars zijn: Vanguard Entertainment Group met het project Game Gurus (150.000 euro), Digital Dreams met Complex (150.000 euro), Codeglue met Antegods (140.800 euro) en Kenney.nl met The Nights Willow (59.000 euro).

Twee ton voor Nederlandse uitgeverijen
Twee Nederlandse uitgeverijen ontvangen Europese steun voor Literaire Vertalingen. Uitgeverij de Geus krijgt 100.000 euro voor het project ‘Forging European Citizenship through Literature’ en uitgeverij World Editions ontvangt hetzelfde bedrag voor ‘The World is our Oyster’. De Geus vertaalt tien titels naar het Nederlands, onder andere van auteurs Marcos Giralt Torrente (Spanje), Thomas Rydahl (Denemarken) en Evy Wyld (Verenigd Koninkrijk). Tien titels van World Editions worden daarentegen naar het Engels vertaald, waaronder ‘De Nederlandse Maagd’ van Marente de Moor. Voor deze oproep werden in totaal 58 aanvragen gehonoreerd voor ruim zes miljoen euro.

Vijf ton voor Noorderslag
Het Groningse Eurosonic Noorderslag is gehonoreerd voor een subsidie van 500.000 euro onder de oproep Europese Platforms. Dit Nederlandse festival treedt op als coördinator van het platform European Talent Exchange Programme (ETEP 3.0), bestaande uit dertien Europese partners (uit elf verschillende landen). Eurosonic Noorderslag richt zich al jaren op de carrières van Europese popartiesten buiten hun eigen land middels het ETEP. Jaarlijks worden in het kader hiervan meer dan 300 optredens op de grote Europese festivals gerealiseerd. In totaal werden slechts drie Europese platforms geselecteerd voor totaal ruim 1,4 miljoen euro steun. De andere twee geselecteerde platforms zijn Future Architecture (SIovenië) en Literary Europe Live (Verenigd Koninkrijk).

Voor een overzicht van alle resultaten klikt u op onderstaande links:
Resultaten Slate Funding (MEDIA)
Resultaten Video Games (MEDIA)
Resultaten Literaire Samenwerkingsprojecten (Cultuur)
Resultaten Europese Platforms (Cultuur)

‘De bijdrage van Creative Europe voor onder andere ‘Cobain’ van Nanouk Leopold en de dramaserie ‘Avrupa’ van Sacha Polak geven een boost aan onze meest ambitieuze projecten. Circe Films is erg blij nu voor de tweede keer gehonoreerd te zijn voor Slate Funding.’
Stienette Bosklopper, Circe Films

‘Wij zijn verheugd dat de Europese Commissie de waarde van ons Europese platform voor talentontwikkeling en internationale promotie onderkent en ons en onze Nederlandse en internationale partners steunt in het realiseren van een groter publieksbereik voor Europese artiesten in Europa.’
Peter Schmidt, Eurosonic Noorderslag

Bron: Creative Europe Desk NL