Pluk de Nacht opent met Victoria

Pluk de Nacht, dit jaar in haar twaalfde editie, geniet inmiddels bekendheid tot ver buiten de landsgrenzen. ‘The most laid-back film festival you’ll find anywhere’, oordeelde The New York Times. Morgen opent het openluchtfestival met Victoria, een meer dan twee uur durende achtbaanrit gefilmd in één shot.

De afwezigheid van cuts, die meteen Russian Ark van Aleksander Sokoerov in herinnering roept, leverde de film zes German Film Awards op en een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn, waar Victoria in februari in première ging. Ook de pers was enthousiast hoewel Hollywood Reporter de plot ‘een beetje ongeloofwaardig’ noemde. Er gebeurt dan ook heel wat in de 140 minuten die regisseur Sebastian Schipper voorschotelt. Hoofdpersoon Victoria, een Spaanse die geen Duits spreekt, werkt al drie maanden in een Berlijnse club als ze op een avond vier jongens ontmoet die haar op sleeptouw nemen. Winkeldiefstal gaat over in drugsgebruik, auto-inbraak, bedreiging en uiteindelijk een bankoverval.

In de tien volgende dagen daaropvolgende dagen draait er iedere avond een hoofdfilm en een korte surprisefilm, gevolgd door een nazit onder de titel ‘Klup de nacht’. Het gaat om titels die niet of nauwelijks in de Nederlandse theaters te zien zijn geweest. Toegang tot het festivalterrein op het Stenen Hoofd in Amsterdam is gratis, maar wie verzekerd wil zijn van een comfortabele ligstoel doet er goed aan die online te reserveren.

Na de Amsterdamse editie reist Pluk de Nacht in afgeslankte vorm door naar Arnhem, waar het van 20 tot en met 23 augustus voor de derde keer neerstrijkt in het havengebied. Utrecht doet voor de tweede keer mee. Van 26 tot en met 29 augustus vindt Pluk de Nacht daar plaats in de Werkspoorkathedraal.

Bron: De Filmkrant