Hany Abu-Assad naar Toronto met The Idol

Een beter podium kan hij zich bijna niet wensen: de Nederlands-Palestijnse cineast Hany Abu-Assad toont zijn nieuwste film The Idol voor het eerst in Toronto. De wereldpremière is een mooie opsteker voor de filmmaker, die eerder films in Cannes (Omar, 2013) en Berlijn (Paradise Now, 2005) zag debuteren. Voor beide films ontving hij destijds een Oscar-nominatie. The Idol is geselecteerd voor het onderdeel Special Presentations.

The Idol vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, de Palestijnse zanger die in 2013 zijn droom werkelijkheid zag worden toen hij de talentenjacht Arab Idol won. De toen 23-jarige Assaf reisde vanuit het vluchtelingenkamp in de Gazastrook naar Egypte om mee te doen aan het televisieprogramma. Het kostte hem twee dagen om ongezien door grenscontroles te komen, waardoor hij te laat was voor de audities. Toen Assaf echter in de lobby van het hotel begon te zingen, werd besloten dat hij alsnog mee mocht doen. Uiteindelijk won de zanger in de finale met het lied Ali al-keffiyeh, dat wordt beschouwd als het officieuze Palestijnse volkslied, en verbroederde voor een kort moment de Arabische wereld.

Regisseur Abu-Assad draaide The Idol op de Westelijke Jordaanoever met een Palestijnse cast. ‘Men heeft hier behoefte aan het horen van een positief verhaal,’ meldde hij eerder dit jaar. De opnames duurden tot eind maart. The Idol is een Engels/Nederlands/Palestijnse co-productie, met KeyFilm en September Films als Nederlandse partners. Het Toronto International Film Festival vindt plaats van 10 tot en met 20 september.

Bron: Holland Filmnieuws