Selectie Digital Storytelling Competitie

Het Nederlands Film Festival wil ook in 2015 een aanjagersrol vervullen in de ontwikkeling van het Digital Storytelling-genre. Daarom wordt er tijdens de 35e editie een NFF Digital Storytelling Competitie georganiseerd, om jonge en gevestigde film- en mediamakers te boeien, verbinden en inspireren met het mooiste en het beste dat Nederland op het gebied van Digital Storytelling te bieden heeft. De geselecteerde projecten die tijdens het festival aan die competitie deelnemen, zijn nu bekend.

Het gaat om 8 Nederlandse projecten die de grenzen van het lineaire genre onderzoeken en waarin andere manieren van storytelling worden toegepast. De projecten hebben een duidelijk aanwijsbaar filmisch component, waarin het visueel verhalende en de inzet van nieuwe media-toepassingen samenkomen. De makers navigeren samen met het publiek door hun project: een unieke gelegenheid om deze digitale verhalen voor één keer live op het bioscoopscherm te zien.

Selectie Digital Storytelling Competitie
Tijdens het Nederlands Film Festival staat Utrecht tien dagen lang volledig in het teken van talent van Hollandse bodem, waarbij de Nederlandse Film, Televisie en Interactief & Games in al hun genres het erepodium krijgen dat zij verdienen. De Digital Storytelling Competitie maakt dit jaar voor het eerst deel uit van het Interactief & Games-programma, waarbinnen er ruimte wordt geboden aan bijzondere producties. Uit een groot aantal inzendingen zijn acht projecten geselecteerd. die tijdens het NFF worden vertoond:

4JIM (KRO-NCRV)
Eindelijk verlost van zijn chemokuur viert de 18-jarige Jim volop de zomer, samen met zijn vrienden én samen met het (festival)publiek. Deze dramaserie speelt met het spanningsveld tussen fictie en realiteit, want het decor wordt gevormd door de zomerfestivals met echte festivalgangers. Ook de kijkers leveren actief een bijdrage; via een app bieden zij user generated materiaal aan dat in de serie wordt gemonteerd. Ondertussen ontvouwt zich op een YouTube-vlog een parallelle verhaallijn van een lotgenoot van Jim. Presentatie: Elsa Gorter.

BEHIND THE BLUE SCREEN (Correspondent)
Nieuws gaat met de komst van de social media als een lopend vuurtje de wereld over. Waarom horen we dan zo weinig uit Iran? Een enkele correspondent en de macht van de censuur maken berichtgeving geen sinecure. Een speciaal ontwikkelde app maakt het mogelijk voor studenten, expats en immigranten om risicoloos hun verhaal te doen: in de vorm van video-selfies waarin gezichtsherkenningssoftware de verhalenvertellers in real time een blauw masker geeft. Het resultaat is een nieuwe vorm van journalistiek, die een directe vertelvorm combineert met een artistieke prestatie.

BISTRO IN VITRO (SUBMARINE Channel)
De vleesconsumptie stijgt, maar om aan de vraag te kunnen voldoen zijn alternatieven nodig. Zoals kweekvlees, dat niet uit de wei maar uit de petrischaal komt. De eerste lab-burger is al gebakken, maar wat volgt? Op de website van het fictieve restaurant worden aan de hand van essays en een digitale menukaart van duurzame en diervriendelijke gerechten de grenzen van de eetcultuur afgetast. De sterrenwaardering hangt niet samen met de smaak, maar met de technische haalbaarheid. Binnenkort ook op uw bord, zo’n stukje microbiologisch lamsvlees of een ei uit de 3D-printer?

PENOZA HET NETWERK (KRO-NCRV)
De makers achter PENOZA HET NETWERK lichten de online versie van seizoen 4 van PENOZA toe. Via Facebook, een app en een speciale site wordt elke dag stukje bij beetje met extra informatie ontrafeld wat er in de tv-serie is gebeurd. Het derde seizoen eindigde met een flinke cliffhanger. Voordat het nieuwe seizoen op de kabel verschijnt, begint Penoza IV online. Ook tijdens de reguliere uitzendingen blijft er online content verschijnen, met nieuwe personages en verhaallijnen. Zo kunnen de fans telefoongesprekken afluisteren of in de smartphone van Luciens nieuwe vriendin neuzen, op zoek naar antwoorden. Via de app worden opdrachten verstrekt, die het mogelijk maken om de uitzending als allereerste te zien.

Bron: Nederlands Filmfestival