Nationale Filmdagen krijgen geen vervolg in 2015

‘De Nationale Filmdagen 2014 zijn voorbij tot volgend jaar’, staat nog steeds te lezen op de website van de Nationale Filmdagen. Maar de septemberweek waarin bioscoopgangers slechts vijf euro voor een filmkaartje betalen, krijgt dit jaar geen vervolg. En wellicht ook niet in 2016. Het promotie-evenement zou zomaar een eenmalige actie kunnen blijken.

De Nationale Filmdagen, die vorig jaar plaatsvonden tussen 18 en 24 september, waren een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Het evenement was geïnspireerd op het Franse La Fête du Cinéma, dat al dertig jaar bestaat en een groot publiek naar een beperkt aantal films weet te lokken met lage toegangsprijzen. Een innovatie van de Nederlandse navolgers was dat een kaartje hier toegang gaf tot een veel breder aanbod.

De reden om dit jaar geen Nationale Filmdagen te organiseren is het Cinemacongres. De NVB had dit grootschalige evenement voor de branche gepland voor 2015 en wilde zich er volledig op richten. De vereniging kreeg bovendien te maken met een tussentijdse directeurswissel — Ron Sterk wordt komende maand vervangen door Gulian Nolthenius. Het Cinemacongres is inmiddels uitgesteld tot 2016 maar de Nationale Filmdagen worden toch niet alsnog van stal gehaald voor komend najaar.

Hoe de eerste editie van de Nationale Filmdagen is verlopen, is nog niet bekend. Een uitgebreide evaluatie staat gepland voor de algemene ledenvergadering van de NVB in november. Dan worden ook de beleidsintenties voor 2016 voorgelegd aan de leden, de bioscoopeigenaren van Nederland. Of er in dat jaar Nationale Filmdagen worden georganiseerd is geenszins zeker.

Bron: De Filmkrant