MUBI JAPAN, 90 jaar Japanse cinema in EYE vanaf 25 september
EYE presenteert vanaf 25 september een uitgebreid programma rond de rijke geschiedenis van de Japanse film, MUBI JAPAN. Naast klassiekers van grote namen als Yasujirō Ozu en Akira Kurosawa kan het publiek kennismaken met de intense karakterstudies van de in het Westen nog onbekende filmmaker Mikio Naruse.
Het belangrijkste thema van Mikio Naruses films, de tragische liefde, vormt ook het uitgangspunt voor het hoofdprogramma van MUBI JAPAN, ‘tragische liefdes in de Japanse film’. MUBI JAPAN bevat verder klassiekers die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest, de première van Our Little Sister van Hirokazu Kore-eda, een symposium en een filmcursus.
De Japanse cinema geldt sinds de jaren dertig als een van de belangrijkste filmculturen in de wereldcinema, die vele grote namen voortbracht zoals Yasujirō Ozu, van wie EYE in het voorjaar vijf films opnieuw uitbracht. Zijn Tokyo Story (1953) werd in 2012 door een poll van internationale regisseurs gekozen tot de beste film aller tijden. Ook Akira Kurosawa geldt als een van de bekendste gezichten van de Japanse film. Met Rashomon markeerde hij in 1950 de doorbraak van de Japanse film in het Westen. Met zijn door de westerse cultuur geïnspireerde filmstijl beïnvloedde hij ontelbare filmmakers, van Sergio Leone tot Quentin Tarantino.
Er valt echter nog veel te ontdekken in de Japanse film, waarvan de betekenis en reikwijdte meer is dan alleen deze grote namen. In de melodrama’s van de in het Westen nog onbekende filmmaker Mikio Naruse (1905-1969) wordt de veranderende positie van vrouwen in het naoorlogse Japan gespiegeld in intense karakterstudies, met als belangrijkste muze actrice Hideko Takamine.
Tragische liefde
Het belangrijkste thema van Naruses films, de tragische liefde, vormt ook het uitgangspunt voor het hoofdprogramma van MUBI JAPAN, ‘tragische liefdes in de Japanse film’. Dit hoofdprogramma vormt de opmaat voor het Mikio Naruse-retrospectief in 2017. Naast twee sleutelfilms van Naruse, Late Chrysanthemums (1954) en Floating Clouds (1955), worden films vertoond van latere makers zoals Yoshishige Yoshida, Shinji Sōmai en Hirokazu Kore-eda, die openlijk de invloed van Naruse op hun films erkennen. Ook andere meesters van het melodrama komen aan bod, zoals tijdgenoten Kenji Mizoguchi en Keisuke Kinoshita. Ook leent de invalshoek van tragische liefde zich voor de vertoning van relatief onbekende films van Yasujirō Ozu en Akira Kurosawa, wier werk zelden bekeken wordt vanuit het perspectief van de romantiek. Het programma ‘Tragische liefde in de Japanse film’ zal in november en december ook in Oslo worden vertoond.
EYE, Universiteit Leiden en initiatiefnemer Dick Stegenwerns (Universiteit van Oslo) organiseren van 24 t/m 25 september een internationaal symposium rond het werk van Naruse, dat de basis zal vormen voor een Engelstalige publicatie en het door Europa reizend retrospectief, dat in januari 2017 in EYE wordt vertoond.
Restauraties
De periode die MUBI JAPAN bestrijkt is 90 jaar: van 1926 tot nu, met de nadruk op de jaren vijftig. De klassiekers van bekende en minder bekende Japanse filmauteurs, restauraties en recente films zijn afkomstig uit onder meer de collecties van EYE (40%) en de Japan Foundation in Tokio, die dit programma organisatorisch en financieel ondersteunt. Na de vijf Ozu-films van dit voorjaar vertoont EYE 4K-restauraties van onder andere Naked Youth (Nagisa Oshima, 1960) en Ran (Akira Kurosawa, 1985). Ook de restauratie van Banshun (Yasujirō Ozu, 1949) is bijna voltooid en zal volgend jaar te zien zijn in EYE.
Premières en dvd
Tijdens MUBI JAPAN zullen verschillende nieuwe Japanse films hun première beleven. Op 1 oktober brengt Lumière Journey to the Shore van Kiyoshi Kurosawa uit in De FilmHallen, deze zal later ook in EYE te zien zijn. Our Little Sister, de nieuwe film van Hirokazu Kore-eda, wordt in december uitgebracht in EYE. Van Kore-eda zullen ook eerdere films te zien zijn, afkomstig uit de collectie van EYE. Lumière brengt tevens een dvd-box uit met vijf films van Ozu, waaronder Tokyo Story.
Collegereeks Japanse cinema
Bezoekers die meer willen weten van de Japanse cinema kunnen in EYE gedurende acht maandagavonden een in samenwerking met de Universiteit Leiden georganiseerde collegereeks volgen. Deze colleges bieden een overzicht van de Japanse film vanaf de vroegste stille films tot aan de arthousefilms uit het Japan van nu. Aansluitend op de colleges worden films vertoond die een doorsnede bieden van de programmering van EYE on Japan.
Bron: EYE