Nominaties Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2015

De nominaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie zijn bekend gemaakt. Deze jaarlijkse award wordt op donderdag 24 september tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt.

De prijs wordt voor de elfde keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspicie¨n van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmjournalistiek. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

Nominaties
De vijf genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2015 zijn (in alfabetische volgorde):

1. Marente Bloemheuvel, Jaap Guldemond, Mark-Paul Meyer (redactie en samenstelling), Jean Desmets Droomfabriek
De avontuurlijke jaren van de film (1907-1916); EYE Filmmuseum/nai010 uitgevers, 2014

2. Ruud den Drijver, Circus Bloteman
Biografie van Wim Verstappen, filmpionier uit de West, Stichting Wim Verstappen Scorpio Films, 2014

3. Chris Craps, De Geheimen van de Cinema
Over de structuur en betekenis van narratieve films, Acco, 2014

4. Thomas Leeflang, ‘CUT and PRINT’
De analoge jaren van Hollywood, Aspekt, 2015

5. Børge Ring, Een weergaloos leven in muziek en tekenfilm, en De kunst van Børge Ring, Uitgeverij Personalia, 2015

Het Louis Hartlooper Genootschap
Het Louis Hartlooper Genootschap is gelieerd aan het Louis Hartlooper Complex en de bijbehorende Stichting. Dit genootschap kent een wisselende samenstelling en bestaat uit tenminste zeven filmmakers en filmprofessionals die regelmatig bijeenkomen. Dit genootschap heeft in 2005 de Louis Hartlooper Prijs gei¨nitieerd. Het genootschap stelt zonder ruggespraak en in volstrekte onafhankelijkheid de shortlist samen, waaruit representanten van de filmvakorganisaties uiteindelijk de winnaar kiezen.

Prijs
Naast een eervolle plek, middels een fotografische afbeelding in de eregalerij van het LHC, bestaat de prijs uit een bedrag van 1.000 euro, een penning met oorkonde en daarnaast een Zwarte Spiegel. Bovendien krijgt de winnaar de uitnodiging om het jaar daarop tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek (doelstelling van de prijs indachtig). Dit jaar zullen Tjeu van den Berk en Marjeet Verbeek, winnaars van 2014, de lezing houden.

Bron: Nederlands Film Festival