Hernieuwde release van van Fietsen naar de maan groot succes

Op 28 juni vond de première van de hernieuwde release van de film Fietsen naar de maan plaats in EYE. Na meer dan vijftig jaar is de film weer te zien in een gloednieuwe restauratie – met sfeerrijke beelden van het Amsterdam van begin jaren zestig. De film is een groot succes en heeft in de eerste week al meer opgebracht dan in heel 1962.

Waren de opbrengsten destijds in totaal fl. 7500,-, nu is dat al €7000,-. Daarnaast zijn alle 500 dvd’s inmiddels verkocht en beleeft deze zijn tweede oplage. De film Fietsen naar de maan van regisseur Jef van der Heyden en producent P. Hans Frankfurter is nog te zien op 9, 10, 13 en 14 juli.

Voor nadere informatie: www.eyefilm.nl/fietsen

FIETSEN NAAR DE MAAN
Première van een recent door EYE gerestaureerde Nederlandse speelfilm. Fietsen naar de maan  – met o.a. Jeroen Krabbé en Ton Lensink – is een schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met nouvelle vague-achtige trekken. De film is meer dan vijftig jaar niet vertoond.‘Een zachtaardige komedie over drie broers, die elk één eigenschap hebben meegekregen van hun overleden vader en elkaar op wonderlijke wijze steeds tegenkomen,’ zo omschreef Henk van Gelder Van der Heijdens speelfilmdebuut in het naslagwerk Hollands Hollywood. De broers – een politieman, een oudijzerhandelaar en een kunstschilder – worden gespeeld door Ton Lensink, Eugene van der Heyden en Bernard Droog; Jeroen Krabbé is te zien in  zijn eerste filmrol, als leerlingdecorateur.

Fietsen naar de maan, grotendeel op locatie gedraaid, ademt de sfeer van het volkse Amsterdam uit de vroege jaren zestig, maar de makers lieten zich ook inspireren door de frisse filmstijl van de nouvelle vague. De ironisch getinte vertelling verdween vrij snel uit de bioscopen, maar geldt tegenwoordig als schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met unieke beelden van bijvoorbeeld het oude Waterlooplein.