Plan btw-verhoging alweer in de prullenbak

“En dat is waar het plan thuishoort, in de prullenbak”, aldus bestuur Peter van den Bunder van FNV KIEM. Het plan zou desastreus geweest zijn voor culturele ondernemers en consumenten. “Dat signaal hebben we krachtig afgegeven in Den Haag. En met succes, een btw-herziening is op dit moment een politieke ‘no-go’- geworden.”

Politiek spelletje
“Meest ergerlijk is eigenlijk dat politiek wordt bedreven over de ruggen van mensen”, aldus van den Bunder. “Het was het kabinet er vooral om te doen D66 de wind uit de zeilen te nemen. Die partij is klem gezet en zodra D66 afhaakte kon de VVD de stekker uit de belastingherziening trekken. Een nieuw stelsel wordt waarschijnlijk een zaak voor een volgend kabinet. Op Prinsjesdag zien we welke ambities dit kabinet nog wel heeft. Wel zullen we alert blijven en een vinger aan de pols blijven houden, dat is permanent nodig.”

Boodschap herhalen

FNV KIEM zal ook onze boodschap  aan de politiek blijven herhalen: “Mogen wij rekenen op een overheid die culturele sector en de creatieve industrie blijvend faciliteert? En op een overheid die niet alleen roept kunst en cultuur en de creatieve industrie  belangrijk te vinden, maar daar ook naar handelt. Kabinet en Kamer hebben bezuinigd met als rechtvaardiging de politieke keuze voor meer cultureel ondernemerschap, dat schept verplichtingen naar de sector.” Zoals concreet in dit geval instandhouding van een cultuur stimulerend btw-stelsel.

Bron: FNV KIEM