Van Hoytema, Temime, Ter Burg en Retel Helmrich lid van AMPAS

Nederland heeft er vier filmmakers bij in de vakjury van de Oscars. Cinematograaf Hoyte van Hoytema, regisseur en documentairemaker Leonard Retel Helmrich, kostuumontwerpster Jany Temime en editor Job ter Burg mogen zich allen Academy-member noemen, zo heeft de Amerikaanse organisatie achter de ontwikkeling van de filmkunst en -wetenschap bekend gemaakt.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft deze week een recordaantal leden uitgenodigd om zich bij de ruim zesduizend professionals te voegen die jaarlijks op de Oscars mogen stemmen. In totaal werden 322 vakgenoten benaderd in een duidelijk streven naar diversiteit. Een record, aangezien de lijst met namen nooit voorbij de 300 gegaan is. In recente jaren werden er 271 toegevoegd in 2014, 276 in 2013, en kende de periode tussen 2004 en 2012 een jaarlijks gemiddelde van 133. Kritiek op een gebrek aan diversiteit, zowel cultureel als etnisch en op basis van geslacht, heeft de Academy aangezet het membership wat steviger uit te breiden. Een uitnodiging staat nog niet gelijk aan een lidmaatschap, maar bedanken voor die eer is hoogst ongebruikelijk.

Genoemde filmmakers hebben hun strepen meer dan verdiend in de filmwereld, zowel in Nederland als internationaal. Retel Helmrich is ettelijke malen onderscheiden voor zijn documentaires, met onder meer de grote prijs van IDFA en Sundance, en een Gouden Kalf-nominatie voor VLUCHT UIT DE HEMEL. Van Hoytema stak jaren terug de Atlantische Oceaan over en was daar als cinematograaf verantwoordelijk voor films als THE FIGHTER, HER en INTERSTELLAR, Temime verzorgde de kostuums van onder meer James Bond, Harry Potter en Bridget Jones, en Job ter Burg oogstte successen als editor van ZWARTBOEK, TIRZA en BORGMAN.

Bron: Nederlands Film Festival