Save the date: Europadag 2015 – The Digital Revolution

Digitale technologie verandert ons dagelijks leven op een ingrijpende manier. Naar schatting 20 miljoen banen zullen in de toekomst verplaatsen of verdwijnen. In onze vrije tijd bezoeken we steeds vaker virtuele theater- en concertzalen en digitale museumcollecties en bekijken we films en series on demand.

Ook op de praktijk van makers en creatieven heeft digitalisering grote invloed. Het auteursrecht wordt op de proef gesteld, niet in de laatste plaats dankzij breed toegankelijke platforms als Youtube en Twitter waardoor consumenten nu ook producenten en uitgevers kunnen zijn van, al dan niet beschermde, content.

Digital Single Market
De Europese Commissie vindt dat Europa de digitale revolutie moet omarmen en heeft van de vorming van een Digital Single Market één van de topprioriteiten gemaakt. Voor het einde van 2015 zal er bijvoorbeeld een voorstel voor een richtlijn liggen die het auteursrecht in Europa moet moderniseren. De huidige richtlijn stamt uit 2001, een tijd waarin Youtube en Facebook nog gelanceerd moesten worden.

Het moderniseren van het Europees auteursrecht zal gevolgen hebben voor de nationale wetgeving in de lidstaten en de auteursrechtelijke beperkingen die er nu gelden, zoals bijvoorbeeld ‘geoblocking’ waardoor veel audiovisuele content nu alleen toegankelijk is voor gebruikers in landen waarvoor die rechten gelden.

Programma Europadag
Tijdens de Europadag op 18 september onderzoeken we de impact van de digitale revolutie op de culturele en audiovisuele sector. Welke kansen en bedreigingen zijn er voor makers, distributeurs, financiers en het publiek? Welk verschil kan een Europese digitale interne markt maken? Om zoveel mogelijk verschillende standpunten aan bod te laten komen, stellen we een afwisselend programma samen met key note’s, paneldiscussies en interessante praktijkcases uit zowel de culturele als audiovisuele hoek.

De Europadag 2015 wordt georganiseerd door Creative Europe Desk NL | DutchCulture in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag.

Mis het niet, noteer de datum alvast in uw agenda en meld u hier alvast aan.

Datum: vrijdag 18 september 2015
Locatie: Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179 in Amsterdam
Tijd: gehele middag met aansluitend netwerkmoment (exacte tijd volgt!)
Deelname: gratis

Bron: Creative Europe Desk NL