Winnaars prijzen Filmacademie eindexamenprojecten

Maandag zijn in EYE tijdens de start van het Filmacademie eindexamenfestival verschillende prijzen uitgereikt. Hierbij een overzicht.

VPRO Documentaire Prijs is voor ‘Tarikat’

De VPRO Documentaire Prijs is gewonnen door Tarikat. De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor max. 6 crewleden naar het DocFest in Sheffield (juni). Het Golden Ticket bestaat uit een gastenpas voor het festival, vliegticket, treinticket en hotelboeking.

Jury: Karen de Bok, hoofdredacteur TV VPRO; Karen van Dijk, redacteur VPRO Dorst en Barbara Truyen, hoofd Documentaire VPRO.

We vinden het als jury ieder jaar weer een plezier te mogen kijken naar de documentaire-oogst van het jaar. Wat zijn de vertellingen? In welke onbekende werelden komen we terecht? Hoe wordt dit visueel en in geluid vertaald?

In deze lichting – met alleen maar vrouwelijke regisseurs – valt het ons op dat veel van de films een impliciete vertelling hebben; wat speelt zich onuitgesproken af tussen de personages… de films geven je de ruimte om dat te ontdekken. Het zijn allemaal ambachtelijk goed gemaakte films. Hier en daar wat te keurig en netjes maar net als vorig jaar werden we meegenomen naar totaal verschillende werelden. Een grenzeloze lichting in die zin!

Daarnaast valt ons de montage op; met over het algemeen een erg goed gevoel voor timing en ritme. We hebben in elke film onvergetelijke scenes gezien. Zo waren we erg onder de indruk (nu gaan we het even alfabetisch doen) Van de ambitieuze openingsscènes van Allez Viens en Joyland; Van de datingscène in My Silicone Love; Van de intimiteit van Tarikat; En de prachtige achtbaan-scene in Volando Voy.

Dan nu de winnende film: We kijken als jury altijd naar het geheel. Hoe komen alle verschillende afstuderende disciplines tot hun recht? En zijn er duidelijke keuzes gemaakt in de filmtaal? De film die we gekozen hebben voldoet in die zin aan al onze eisen. De crew heeft hard gewerkt om het vertrouwen van de personages te winnen en deze toewijding is duidelijk in beeld te zien. Het gekozen perspectief, het camerawerk, het geluid en vooral de montage vormen op een indrukwekkende manier één geheel. De kijker wordt geheel meegevoerd met het intieme ritme en de extase van deze film.

De meest veelbelovende crew die dit jaar de VPRO Documentaire Prijs ontvangt is… Tarikat.

Golden Gate Commercial Award 2015 is voor ‘The Bright Life of Oleg’

De Golden Gate Commercial Award is gewonnen door Aziz Al-Dilaimi voor de commercial ‘The Bright Life of Oleg’. De prijs is bestemd voor de cinematographer van de beste commercial en bestaat uit een reis met de Jonge Honden naar het internationale reclamefestival Cannes Lions.

Aan het eind van hun studie aan de Filmacademie maken de eindexamenkandidaten, samen met studenten uit de lagere jaren, een commercial. De Cinematography-studenten zijn bij deze opdracht leidend. De briefing voor de commercialopdracht luidde: verzin en maak een commercial voor de vrijheid van meningsuiting. Met als afzender Amnesty International.

De jury bestond dit jaar uit: Jacques Vereecken (Caviar), Bas Pinkse (25FPS), Rogier Hesp (Caviar), Paul Helsloot (directeur Amnesty NL) en Maarten Bakker (creatief BVH, verantwoordelijk voor alle reclamecampagnes van Amnesty).

Creatief Maarten Bakker (BvH), die al 20 jaar prijswinnend werk maakt voor Amnesty zei het volgende over de winnende commercial:

“Soms hoef je voor Amnesty niet eens een totaal origineel idee te verzinnen. Soms hoef je alleen maar een echte case te vertellen. Als je dat doet op de manier van de makers van deze commercial, vol gevoel, betrokkenheid, inlevingsvermogen, zonder vals sentiment of goedkoop effectbejag maar gewoon op basis van de feiten, dan maak je niet alleen vrijheid van meningsuiting concreet, maar raak je. Alles in deze film staat in het teken om het concept zo goed mogelijk naar voren te brengen. De archiefbeelden overtuigen en de boodschap is helder.”

Topkapi Films Fictie Prijs is gewonnen door Nachtoord

De Topkapi Films Fictie Prijs is gewonnen door Nachtoord. De prijs bestaat uit een bezoek aan de Berlinale (februari) ter waarde van € 3.000.

De jury bestond uit: Saskia Diesing, regisseur; Joram Lursen, regisseur; Rutger Wolfson (oud-directeur IFFR); Frans van Gestel en Laurette Schillings, beiden producer Topkapi Films.

“De jury keek dit jaar weer met veel genoegen naar een zevental films. Het ambitieniveau was dit jaar ongekend hoog en de diversiteit is zelden zo groot geweest. Via een genrevaste, naar Hollywood lonkende film stuiterde het via een droogkomische roadmovie naar een strakke arthouse film en dat allemaal in één ochtend.

Ondanks het hoge ambitieniveau en de grote diversiteit die blijkt geeft van grote artistieke vrijheid en de persoonlijke handtekening van de filmmakers, hadden we deze editie soms moeite met het vinden van de noodzaak om juist dat ene verhaal te vertellen. In onze ogen was de vorm vaak zo dominant aanwezig dat de inhoud zo nu en dan in het gedrang kwam. Daardoor voelde het einde van sommige films net iets te willekeurig aan.

De acteursregie is over het algemeen sterk te noemen, in het bijzonder bij de film Waar zij waren waarin het spel van de jonge acteurs ons op het puntje van onze stoel liet zitten.

Eén film in het bijzonder liet bij de jury unaniem een overtuigende indruk achter. Dit sferisch portret schuurt langs gebruikelijke clichés zonder in deze valkuilen te stappen. De uitgebalanceerde keuze die de regisseur maakte voor spel, cameravoering, montage en art direction laat zien dat wanneer je de filmische middelen beheerst toepast je op een relatief eenvoudige wijze een groots en relevant verhaal kunt vertellen. De Topkapi Films Fictieprijs 2015, bestaande uit een bezoek aan de Berlinale, gaat dit jaar unaniem naar: Nachtoord.”

KNF Prijs voor Beste Filmacademie-productie is voor ‘Tarikat’

De KNF Prijs voor de beste Filmacademieproductie is gewonnen door Tarikat. Deze prijs wordt toegekend door een jury bestaande uit filmjournalisten (KNF=Kring van Nederlandse Filmjournalisten). De prijs bestaat uit een oorkonde.

De jury bestond uit: Hugo Emmerzael, Quirijn Foeken, Jim Pedd, Kaj van Zoelen en Laura van Zuylen (voorzitter).

Uit het juryrapport:
‘Met veel plezier heeft de KNF-jury de eindexamenfilms van de Filmacademie Lichting 2015 bekeken. We zijn onder de indruk van de grote diversiteit in stijlen en onderwerpen en waren er zeker niet in een keer uit. Toch hebben we uiteindelijk unaniem kunnen kiezen voor een film die door zijn eigenzinnigheid boven de andere uitsteekt. Deze film is een ervaring. De compromisloze vorm wijdt je in een intiem ritueel in, dat zonder sensatielust en vanuit oprechte nieuwsgierigheid is benaderd. De ritmische montage en fijngevoelige cameravoering zijn met verve ingezet en brengen je in trance. Poëtisch, maar nooit zweverig. We kunnen niet wachten meer van deze makers te zien. De KNF-prijs 2015 gaat naar: Tarikat.’

Alles over Lichting 2015

Bron: Nederlandse Filmacademie