Nu in EYE

Albie Sachs te gast, premières Prins, Fietsen naar de maan en Banana Pancakes.

Première Prins

Special mention Filmfestival Berlijn. Met zijn eerste lange speelfilm lost Sam de Jong de belofte van zijn bekroonde afstudeer­film ‘Magnesium’ (2012) op glorieuze wijze in. Must See Film van de Maand (**** De Filmkrant).

Première Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Documentaire over een dorpje in Laos, waar het toerisme de plaatselijke bevolking in kampen verdeelt. De regisseurs oordelen niet, maar confronteren de kijker met een East-meets-West-verhaal. Engels ondertiteld.

Het scherm als geheugen: Zuid-Afrika en apartheid

EYE on Art: de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat Albie Sachs is te gast en spreekt aan de hand van het werk van William Kentridge en een biografische documentaire, over Zuid-Afrika’s moeizame omgang met het verleden.

Fietsen naar de maan

Première van de door EYE gerestaureerde Nederlandse speelfilm. Een schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met Jeroen Krabbé en Ton Lensink. De film is meer dan vijftig jaar niet vertoond.

Keep an Eye – Filmacademie Festival

Lichting 2015 van de Nederlandse Filmacademie studeert af tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival. Er zijn filmvertoningen, presentaties en debatten en de eindexameninstallaties worden geëxposeerd.

¡Que viva México!

In 1931 reisde Sergei Eisenstein naar Mexico voor een film die hij niet afmaakte. Producent Alexandrov maakte een eigen montage, met gebruikmaking van Eisensteins storyboards. Te zien n.a.v. Eisenstein in Guanajuato.

Holly en de zwaan

Om Holly op te vrolijken neemt haar vader haar mee naar zijn werkplek in een natuurgebied. Daar ontfermt Holly zich over een gewonde zwaan.  Ze noemt hem Sneeuwvlokje – de twee raken onafscheidelijk.

Bron: EYE