NPO wil televisie in vol HD via de ether

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil zijn televisiezenders vanaf 2017 in hoge kwaliteit aanbieden via de ether. Dat maakte NPO-bestuurder Henk Hagoort donderdag bekend op het Media Park Jaarcongres in Hilversum.

“Door ethertelevisie niet alleen ‘in de lucht’ te houden, maar ook te innoveren, krijgen kijkers meer mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende aanbieders van televisie.”

Kijken via de ether kan nu al met Digitenne. Als het aan de NPO ligt, kunnen kijkers vanaf 2017 nog steeds via de ether kijken, maar dan in volledige HD-kwaliteit. Ook dan zullen NPO 1, NPO 2 en NPO 3 gratis te ontvangen zijn.

Door gebruik van nieuwe digitale technologie kunnen kijkers lineair en interactief in HD kijken. De NPO onderzoekt daarnaast de mogelijkheden van NPO Gemist terugkijken via de ether.

Voorwaarde voor de overstap naar HDTV via de ether is het verkrijgen van nieuwe zendvergunningen en nieuwe frequenties. Het ministerie van Economische Zaken beslist hier binnenkort over. De NPO ziet graag dat er naast kabel en IPTV, ook een volwaardige derde infrastructuur en dus keuzemogelijkheid voor de consument blijft bestaan.

Bron: NPO/Broadcast Magazine