Tot de ‘Bodem’ op Food Filmfestival Utrecht

Op 27 juni is de Vechtclub XL in Utrecht de tweede locatie van Food Filmfestival On Tour. Zowel het pand als de buitenruimten worden omgetoverd tot festivalterrein met onder andere een openluchtbioscoop, workshopruimtes en (streek)markt. Tijdens de dag doorgronden we het thema ‘Bodem’ op allerlei manieren samen met onze programmapartners Triodos Foundation en Initiatief Bewust Bodemgebruik.

Bodem
Omdat 2015 het Internationale Jaar van de Bodem is, staat tijdens deze tweede editie van Food Filmfestival On Tour de ‘Bodem’ centraal. De bodem waarop voedsel wordt verbouwd is namelijk letterlijk en figuurlijk het fundament van onze voedselvoorziening.

De moderne manier van landbouw houdt vaak geen rekening met de genuanceerde verschillen in samenstelling en biodiversiteit die in een bodem aanwezig zijn. Maar de mogelijkheden zijn enorm: goed bodemgebruik kan oplossingen bieden voor het klimaat- en energievraagstuk, de inrichting van ons land, de voorraad aan grondstoffen, het opslaan van CO2 en het zuiveren van water. Als we goed met onze bodem omgaan, zullen we direct beloond worden en daarom onderzoeken we tijdens Food Filmfestival waar welke kansen liggen.

Films & Talkshow
In de openlucht op de Buiten Bio Scoop wordt de hoofdfilm Good Things Await vertoond. De documentaire is een sferisch portret van een Deense boer die een manier heeft gevonden om naar zijn bodem te luisteren en zijn boerderij hierop inricht, maar ook hoe de maatschappij hierin tegenwerkt. Verder kan gekeken worden naar een film van Nederlandse bodem, Bodemboeren, waarin je ziet hoe boer en bodem samen kunnen werken. Ook is er de hele dag een doorlopend programma van de beste, verrassende shorts.

Na afloopt van de hoofdfilm wordt het onderwerp ‘Bodem’ verder uitgediept in een talkshow met bodemspecialisten en boeren. Welke rol speelt bodem in de productie voor boeren en de keuzes die zij daarom maken? Specialisten belichten diverse invalshoeken, die de boeren vertalen naar de dagelijkse realiteit waar zij mee te maken hebben.

Ervaar de bodem
Bezoekers kunnen tijdens diverse workshops en proeverijen letterlijk en figuurlijk ‘tot de bodem’ gaan. De bodem proef je in de chocolade van The Chocolate Explorers of ervaar je in een workshops van Gevoel voor Humus. Op de markt met lokale producenten, foodtrucks en cateraars proef je welke rol ‘terroir’ speelt in de smaak van regionale producten. Met onder andere: de BBQ-fiets van Stan & Co, sapjes en smoothies van Shakes on Wheels, koffie van Koffie Leute en Wijn van Kwestie van Smaak.

Over Food Filmfestival On Tour
Vanaf juni strijkt het Food Filmfestival in verschillende steden neer met een vol programma van food, film en talks. Food Filmfestival On Tour biedt een podium aan bijzondere filmproducties, bespreekt de belangrijkste voedselthema’s van dit moment en geeft talentvolle, regionale chefs, de kans creatief te zijn met lokale producten. Iedere editie van Food Filmfestival On Tour heeft een thema. Met een hoofdfilm, een talkshow en eten uit de regio krijg je de unieke mogelijkheid om je op alle fronten in het thema te verdiepen. Food Filmfestival On Tour wordt samen met Youth Food Movement georganiseerd in nauwe samenwerking met de regionale afdelingen van de beweging. Op 5 juni vond de eerste succesvolle editie plaatsin Groningen. Na Utrecht strijkt het festival nog neer in Wageningen, Den Haag en Amsterdam.

Voor informatie over programma en tickets kijk op www.foodfilmfestival.nl.

Bron: Food Film Festival On Tour