Veel aandacht voor online video, Virtual Reality en Nederlandse pioniers op het Mediapark Jaarcongres

Op 18 juni organiseren iMMovator, Beeld en Geluid en Media Academie het Mediapark Jaarcongres (MPJC) in studio 21 op het Media Park. In het programma gaat veel aandacht uit naar online video, Virtual Reality, toekomstplannen van de omroepen en de succesverhalen van Nederlandse ondernemers in het buitenland. Enkele sprekers uit het programma zijn: Henk Hagoort (NPO), Frank Botman (Dasym), Eelko van Kooten (Spinnin’Records) en Jan Riemens (Zoomin.tv)

Het thema van MPJC2015 is ‘Act Global’. Het congres zet een aantal Nederlandse ondernemers in het zonnetje die internationaal succes hebben. Zo vertelt Eelko van Kooten over de opmars van zijn bedrijf Spinnin’Records dat verantwoordelijk is voor de ontdekking van vele, inmiddels wereldberoemde DJ’s. Het YouTube kanaal van Spinnin’ (9,5 miljoen abonnees) behoort tot een van de grootste ter wereld. Jeroen Wijering geeft een kijkje in de keuken van JW player – een videoplayer die hij in zijn studententijd ontwikkelde maar inmiddels door 2 miljoen sites gebruikt wordt. Ook Jan Riemens van Zoomin.TV is aanwezig. Zoomin.TV is koploper op het gebied van online video, actief in 26 markten en heeft een online bereik van 2,2 miljard video impressies per maand.

Daarnaast kijkt het congres naar actuele media ontwikkelingen zoals Virtual Reality en de toekomstplannen van de omroepen. Maandag 15 juni wordt het concessiebeleidsplan 2016-2020 gepubliceerd, dat een opmaat is naar nieuwe mediawetgeving die in 2016 van kracht moet worden. Donderdag 18 juni geeft Henk Hagoort (voorzitter NPO) hier in een interview toelichting op tijdens MPJC.

Daarnaast zijn er bijdragen van:

– Interview met Frank Botman (Dasym) dat ingaat op de ontwikkeling van media bedrijven naar platform diensten en services, en welke rol China daarin gaat spelen
– Liesbeth Nekkers (GfK)
geeft een onderzoekspresentatie over GfK Trends in digitaal entertainment – wat zijn de cijfers rondom het gebruik van video on demand, apps en social media
– William Uricchio is Professor of Comparative Media Studies aan het MIT, in Boston en Principal Investigator of MIT’s Open Documentary Lab.  In zijn bijdrage zal hij ingaan op verleden en toekomst van ”immersive media”, nieuwe manieren van storytelling, en de algoritmes van de media industrie.
– Geert-Jan Bogaers (VPRO)
en Robert Overweg (Triple IT) gaan in op Virtual Relaty. Wat zijn de mogelijkheden van VR voor media formats en merken?
– NU.nl hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman
presenteert Cameraad: een oplossing om op een laagdrempelige manier live-video van ooggetuigen te integreren in verslaggeving.

Een ticket naar MPJC kost €275,-, maar leden van NBF profiteren van een mooie aanbieding. Gebruik vipcode X049A 6A05 3F07 ECF5 en je betaalt slechts €225,-.

Het complete plenaire programma vind je op de MPJC website. Bekijk hier de line up van sprekers en wie zich al hebben ingeschreven voor MPJC2015.

Bron: Mediapark Jaarcongres