Nieuw programma op het Nederlands Film Festival: Forum van de Regisseurs

Het Nederlands Film Festival lanceert een nieuw programma: Forum van de Regisseurs. Aan dit programma is ook een juryprijs verbonden. In het Forum van de Regisseurs wordt een eigen selectie van must see films vertoond, die gemeen hebben dat zij de grenzen en de mogelijkheden van de filmkunst verkennen en het gesprek over film nieuwe impulsen geven.

Het nieuwe programma focust zich op de regisseur van grensverleggende cinema. Het is het logische resultaat van een weg die we met het NFF al een aantal jaar geleden zijn ingeslagen. We zoeken naar meer verdieping, duiding en context voor de Nederlandse filmcultuur. Daar past een scherpere programmering bij, die recht doet aan alle genres en ambities, de intellectuele en artistieke experimenten net zo goed als de bewonderenswaardige publieksfilm en het knappe tv-drama,” aldus directeur Willemien van Aalst.

Van Aalst: “Met ingang van dit jaar bekroont de bij de Academy aangesloten vakwereld het werk van collega’s met de Gouden Kalveren voor speelfilm en lange documentaire. Door de invoering van het Academy-systeem is er meer ruimte ontstaan voor een vast programma met een expliciete focus op de auteursfilm en artistieke film.”

Het Forum van de Regisseurs komt dit jaar tot stand in samenwerking met de (film)journalisten en curatoren Dana Linssen en Jan Pieter Ekker. Kunstenaars uit verschillende disciplines leiden de geselecteerde films in en na elke film vindt een gesprek met de makers en de inleiders plaats. Dit live-element en deze ontmoetingen maken een belangrijk deel uit van het programma, dat wil benadrukken dat de Nederlandse filmgeschiedenis er altijd een van uitwisseling en grensoverschrijders is geweest.

LUCIFER van regisseur Gust Van den Berghe zal het programma (buiten competitie) openen. Deze Vlaamse film naar het toneelstuk van Joost van den Vondel was door zijn ronde in plaats van rechthoekige kaders een belangrijke inspiratiebron bij het ontwikkelen van het Forum van de Regisseurs. “Waarom springen we niet veel vaker uit het kader? Of is het zo dat dit soort ‘hoogmoed’ wordt bestraft, net als in Vondels toneelstuk? Met dergelijke provocerende vragen in het achterhoofd zijn we aan de slag gegaan’’, aldus samenstellers Linssen en Ekker.

De eerste titels die voor de competitie van het Forum van de Regisseurs zijn geselecteerd zijn THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING van Morgan Knibbe, WERK van Erik van Lieshout en ZURICH van Sacha Polak.

Een driekoppige jury reikt op het festival een prijs uit aan een van de films of makers uit de competitie. Deze jury bedenkt tijdens het kijken zijn eigen prijs. Het hoeft dus niet een prijs voor de beste film te zijn, of de beste artistieke prestatie, maar het kan ook gaan om al die andere dingen die film met je doet: verrassen, aan het denken zetten, tegen de borst stuiten, verwarren, ontroeren.

Het NFF heeft een lange traditie met de Cinema Militans-lezing, waarin filmmakers hun versie gaven van Menno ter Braaks beroemde verdediging van film als kunst uit 1929. Ter Braak was ook de man die zich afvroeg of het in de poëzie om ‘vorm’ of ‘vent’ moest gaan. Het leek ons interessant om de jury daardoor geïnspireerd te laten kijken hoe ‘vorm door vent’ of ‘vent door vorm’ tot het publiek kunnen spreken”, aldus Linssen.

Het programma is nadrukkelijk zo ontworpen dat het elk jaar een andere vorm kan hebben. Het is een competitie die de films niet reduceert tot gelijkwaardige spelers, maar juist hun verscheidenheid en grilligheid wil vieren. Uitgaande van de jaaroogst wil het NFF met het programma nieuwe manieren van film kijken en erover denken op de agenda zetten.

De jury en alle geselecteerde films voor het Forum van de Regisseurs worden binnenkort bekendgemaakt.

De 35e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober 2015 in Utrecht. Bekijk het allerlaatste (Nederlandse) filmnieuws en het festivalnieuws op filmfestival.nl #nff2015

Bron: Nederlands Film Festival