Provincie Limburg richt filmfonds op

De provincie Limburg richt een regionaal filmfonds op om een ‘divers en kwalitatief hoogstaand filmaanbod van Limburgse signatuur’ te ondersteunen. De provincie wil hiermee filmmakers de kans geven om vanuit Limburg grensoverschrijdende films te produceren. Familiefilm CODE M, die vanaf juni in de bioscoop te vinden is, is reeds als pilot onderdeel van het fonds.

Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans van de provincie Limburg: “De Provincie is druk doende met de opzet van het Filmfonds Limburg. De regio Limburg, die strategisch gelegen is in het zuiden van Nederland, is sterk gefocust op internationale samenwerking. De regio is met haar grote diversiteit aan landschappen en architectuur, gekoppeld aan de uitstekende infrastructuur, een zeer aantrekkelijke plek voor filmmakers. Bovendien grenst Limburg direct aan Duitsland en België en ligt Luxemburg op 90 autominuten van Maastricht; drie landen met een zeer succesvolle internationale filmindustrie en uitstekende financieringsmogelijkheden voor film. Filmmakers kunnen de regionale regeling uit Limburg zeer gemakkelijk combineren met bestaande regelingen voor film in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Er wordt gestart met een filmfonds, geïnspireerd door het succes van regionale filmfondsen in Europa, die deel uitmaken van de Cineregio. Het Filmfonds Limburg dient een economisch, maar ook cultureel doel. Denk bijvoorbeeld aan talentontwikkeling en het creëren van werkgelegenheid.”

CODE M
De film vertelt het verhaal van de drie tieners Isabel, Rick en Jules die op zoek gaan naar het zwaard van musketier d’Artagnan, die in 1673 tijdens het Beleg van Maastricht is gesneuveld in Limburg. D’Artagnan is wereldberoemd geworden via de vele romans en verfilmingen over de Drie Musketiers, en CODE M onthult voor het eerst zijn authentieke geschiedenis in de provincie Limburg.

Scenaristen Tijs van Marle (MEES KEES) en Karen van Holst Pellekaan (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET) versmelten in hun script een authentiek musketierverhaal over een nog onbekend stuk Nederlandse geschiedenis met een spannende, hedendaagse ontdekkingstocht van een hechte vriendengroep. Rollen zijn er onder meer voor Peter Paul Muller, André Rieu, Nina Wyss, Joes Brauers en Senna Borsato. Derek de Lint heeft een hoofdrol in CODE M. De acteur ziet veel kansen voor Limburg als filmregio. “Het landschap is prachtig en er zijn voldoende faciliteiten aanwezig om goede films te maken. Daarbij is de internationale ligging van Limburg heel aantrekkelijk voor buitenlandse acteurs en producenten. Vanuit Limburg ben je snel in andere Europese landen.”

Regisseur Dennis Bots over de kansen die Limburg aan filmmakers biedt: “Limburg biedt je als filmmaker zoveel mogelijkheden; prachtige weidse landschappen, die voor Nederlandse begrippen bijna buitenlands aandoen. Natuur die je fantasie prikkelt, een rijke architectuur die je meeneemt naar andere tijden. En je voelt je als filmmaker welkom bij de vriendelijke inwoners van Limburg. Kortom: filmen in Limburg biedt een rijke, visuele cinematografie die je film een enorme meerwaarde geeft.

Afgezien van Filmfonds Limburg werkt de provincie Limburg aan een strategie om de regio nationaal en internationaal te positioneren. Zo wordt er de komende tien jaar 600 miljoen euro in de kennisindustrie geïnvesteerd, onder meer via de zogeheten Brightlands-campussen.

Bron: Nederlands Film Festival